Siden boligmarkedet i desember 2008 nådde bunnen i kjølvannet av finanskrisen har boligprisene steget 50 prosent. Bare i fjor steg prisene 7,7 prosent.

Det høye prisnivået kombinert med strengere reguleringer av bankene, tilsier at prisveksten gjennom 2013 blir lavere enn gjennom 2012, skriver Nordea Markets i prognoserapporten "Økonomisk oversikt", som legges frem idag.

Les mer fra den ferske rapporten: - De neste to årene blir i det store og hele gode



- Gjennomsnittlig prisvekst på boliger fra 2012 til 2013 anslås til 6-8 prosent, og 4-6 prosent i 2014. Det forutsetter at de nye reguleringene av bankene innføres gradvis, og at første renteøkning fra Norges Bank først kommer i mars neste år, skriver meglerhuset.

Bjellesauen DNB utløste sist uke et skred av rentehevinger fra bankenes side, der de fleste økte boligrentene med rundt 0,3 prosentpoeng.

Alle bankene forklarte rentehevingene med strengere krav til bankenes egenkapital fra myndighetens side.

Les sakene:
DNB hever lånerenten
Hever boliglånsrenten mer enn DNB
...og der satte også Nordea opp renten

- Kan gi boligprisfall allerede neste år
Norges Bank signaliserte sist uke at styringsrenten vil holdes lav fremover, og at renteoppgangen skyves til våren 2014.

- Men det er mer usikkert hva som skjer med bankenes utlånsrenter og utlånsvilje på grunn av innføring av strengere egenkapitalkrav, skriver Nordea Markets i rapporten.

Flere banker antydet sammen med rentehevingen at det kan bli aktuelt å sette opp renten ytterligere.

I sine prognoser har Nordea Markets lagt til grunn at opptrappingen av kapitalkravene kommer gradvis. Dermed blir effekten på utlånsrenter og bankenes utlånsvilje begrenset.

Bankene har allerede strammet inn på utlånspraksis, og utlånsmarginene har økte mye siden i fjor sommer.

- En raskere gjennomføring av de nye bankreguleringene vil kunne gi betydelig innstramninger i bankenes kredittpraksis og høyere utlånsrenter, noe som i sum kan gi et fall i boligprisene allerede neste år.

Renten kan holdes lav enda lenger
Og hvis kravene blir strengere og gjennomført raskere enn antatt, vil en annen konsekvens være at utviklingen i norsk økonomi bli svakere, blant annet fordi det vil kunne utløse et fall i boligprisene, ifølge Nordeas analytikere.

- Skulle det skje vil imidlertid Norges Bank kunne senke styringsrenten ytterligere og holde den lav lenger enn vi anslår, skriver Nordea Markets i rapporten.

Les også:
Derfor er DNB sikre på at Norge unngår krakket
Boligprisene fortsetter opp
Tøffere å tjene penger på utleieboliger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.