Rett før jul 2009 kjøpte Rema-arving Ole Robert Reitan og hans kone Monica Tønnesen Reitan den fallerte finansmannen Bjørn Sellægs tidligere bolig i Eilert Sundts gate i Oslo. Prisen endte på småpene 39,5 millioner kroner, selv om prisantydningen opprinnelig var på 70 millioner kroner.

Siden den gang er huset bygget om fra en byvilla med fem separate leiligheter til å bli enebolig for Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan og hans familie. Under ombyggingen er det ikke spart på noe.

Totalttek har saksøkt Ole Robert og Monica Reitan etter at de brått sluttet å betale fakturaene fra selskapet som hadde ansvaret for det elektriske under ombyggingen av ekteparets villa i Eilert Sundts gate på Frogner i Oslo.

Oppussingen av patrisiervillaen i Eilert Sundts gate 33 strakk seg over to år. Det ble installert ledlys i alle klesskap på soverommene, avansert sentralstyring av lys og varme, heis og matheis. I tillegg ble det bygget et lysthus i hagen.

At kostnadene for ombyggingen vokste kraftig underveis, var tema da rettssaken i kjølvannet av oppussingen startet i Oslo tingrett i dag.

 

Saksøker Reitan
Rettssaken er en konsekvens av at Totaltek, som var elektroentreprenør for prosjektet, har saksøkt Reitan for manglende oppgjør. Totaltek mener å ha mer enn åtte millioner kroner til gode.

Selskapet hadde fått oppdraget med å gjøre de elektriske installasjonene i det 1.100 kvadratmeter store huset og garasjen - et arbeid som ifølge deres advokat Svein Sulland langt fra var ferdig prosjektert da de satte i gang.

Galopperende budsjett
Han viste til reviderte overslag over de totale kostnadene som hyppig steg fra 66 millioner kroner med løst inventar. Regnskapet i etterkant av overleveringen i april 2012 viste at det var utført arbeider for 109 millioner kroner.

Sulland brukte store deler av sitt innledningsforedrag på å gå gjennom budsjettene som stadig ble revidert. Han avviste at Totaltek hadde inngått noen avtale der de var forpliktet av noe budsjett eller kostnadsoverslag.

Han leste blant annet opp et lengre notat fra Reitans prosjektleder, der han mente det ikke fantes spor av fastpris eller prisoverslag.

- Savnet sidestykke
Det notatet fra prosjektlederen Bjørn Sollid derimot fortalte om, var et prosjekt som var totalt ute av kontroll.

- Dagens økonomiske utvikling er under enhver kritikk, skrev han i et notat til ekteparet Reitan.

Han pekte blant annet på fakturaer for leveranser av maling og dører, som prosjektlederen mente ”savnet sidestykke i vår erf#229sbank”.

Kunne ikke budsjettere
Sulland viste til at flere av budsjettene hans klienter hadde sendt over underveis tydelig viste at man ikke kunne prissette deler av leveransen på det daværende tidspunktet.

- Her er det nuller, spørsmålstegn eller gulet ut, forklarte advokaten med henvisning til de oversendte budsjettene.

Advokaten mener det er klart av hans klienter hadde gitt et tilbud som omfattet hvilken timepris det skulle faktureres etter og hvilket påslag man kunne beregne seg på varer.

I mars 2012, når huset begynner å nærme seg overlevering, tilspisset tonen seg.

I august 2011 hadde elektrikerarbeidene vært budsjettert til rundt 7 millioner kroner pluss merverdiavgift.

I en epost i midten av mars 2012 satt prosjektleder Sollid opp et regnestykke som viste at Totalteks arbeider hadde kommet opp i 12,6 millioner kroner uten merverdiavgift, eller nesten 16 millioner kroner med moms.

Setter et tak
20. mars ga han beskjed på vegne av Monica og Ole Robert Reitan om at de som byggherrer hadde satt et tak på 11,5 millioner kroner inkludert offentlige avgifter for arbeidene til Totaltek, altså vesentlig mindre enn det prosjektlederen allerede visste at Totaltek hadde forbrukt.

I etterkant sluttet Reitan å betale fakturaene fra Totaltek.

Ikke alene
I ettertid har det blitt klart at Totaltek ikke var den eneste leverandøren som fikk avvist fakturaene sine. Rørlegger Ottosen & Karlsen opplevde også at deres fakturaer ble gulet av Reitan, som i praksis betød at regningen ikke ble betalt.

Sulland kommer derfor til å føre rørlegger James Karlsen som vitne i løpet av rettssaken.

Totaltek mente i utgangspunktet at selskapet hadde mer enn 8,4 millioner kroner til gode. Sulland varslet mandag at dette er justert ned til rundt 8,2 millioner kroner.

Solgte Nesøya-villa til Martin Andresen
Det er satt av én uke til rettssaken inkludert bef#229 i Eilerts Sundts gate 33 tirsdag. Sulland skal etter planen gjøre seg ferdig med sitt innledningsforedrag i ettermiddag. Deretter overtar advokat Sam E. Harris på vegne av ekteparet Reitan. Etter planen skal Monica Reitan gi sin partforkl#229 på onsdag.

I 2011 sikret Skeidar-arving og tidligere Vålerenga-trener Martin Andresen seg Ole Robert og Monica Reitans strandvilla på Nesøya for 27,25 millioner kroner.

Da hadde eiendommen vært ute for salg et drøyt år, med en prisantydning på 30 millioner kroner.

Les også:
Saksøkes for 8 mill.: Ole Robert Reitan nekter å betale for oppussing
- Forstår ikke hvordan budsjettet kunne overskrides

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.