Departementsråd og tidligere politidirektør Ingelin Killengreen har saksøkt eierskifteforsikringsselskapet Amtrust International Underwriters med krav om prisavslag etter kjøpet av en fasjonabel leilighet på Oslo vest.

- Situasjonen er at min klient ikke har noen garasjeplass. Men det er også klart at hun ønsker garasjeplass fremfor prisavslag, sa advokat Fabian Skaane på Killengreens vegne.

Kommentaren falt under et planleggingsmøte som ble avholdt i forkant av rettssaken den tidligere politidirektøren har reist for Oslo tingrett.

For rundt ett år siden kjøpte Killengreen en romslig terrasseleilighet på Montebello på Oslo vest for 7,2 millioner kroner - 100.000 lavere enn taksten. 5-romsleiligheten, som har tre soverom og to bad, ligger luftig til i tredje etasje i et grønt område med utsyn over store deler av Oslo.  

Området leiligheten ligger i omtales som Søndre Huseby. De elleve, røde mursteinsblokkene som utgjør området, inneholder rundt 200 leiligheter og skilles av store, parkmessige grøntarealer. Det regnes som svært eksklusivt og leilighetene som ligger i første etasje har svømmebasseng på terrassen. Blokkene er i organisert i hvert sitt sameie. I tillegg er det to garasjebygg på området; øvre og nedre garasjelag, hvor hver leilighet har rett til en garasjeplass.

Var lovet
DN.no har søkt frem Finn-annonsen som ble publisert da leiligheten skulle selges. Der går det tydelig frem at det følger garasjeplass med leiligheten. Men da Killengreen overtok den 183 kvadratmeter store leiligheten i mai, ble det åpenbart at det likevel ikke hørte noen garasjeplass til den.

Årsaken skal være at blokken hun har kjøpt seg inn i ikke er medlem av garasjelagene på samme måte som de øvrige sameiene. Flesteparten av de 27 leilighetene i Killengreens blokk skal i stedet ha hatt mulighet for å leie garasjeplass i et anlegg i et bygg som ligger rundt 100 meter unna teglsteinblokken. Dette eies av områdets grunneier, og garasjeplassene følger derfor ikke automatisk med leilighetene i Killengreens sameie.

Etter det DN.no erfarer leier Killengreen en garasjeplass i dette anlegget i dag. Men hun eier altså ikke garasjeplassen, slik hun hadde fått opplyst før hun kjøpte leiligheten.

Garasjeplassene regnes som et vesentlig poeng når boligene i området skal selges. Fra meglerhold får DN.no opplyst at de gjør leilighetene lettere å selge enn de ellers ville vært. Om en garasjeplass selges separat anslår meglere som kjenner området godt at prisen ville ligget på 400.000 til 500.000 kroner.  

Viser til annens advokat
Killengreen kjøpte sin leilighet av arvingene i et dødsbo. Leiligheten ble solgt gjennom megler Marius Berg som da var ansatt i Eie Eiendomsmegling på Frogner. Berg ønsker ikke å svare på spørsmål fra DN.no, men viser til advokat Ingrid Sande Kvålen, som representerer selskapet som solgte eierskifteforsikring til selgerne.

- Jeg har ingen kommentar til denne saken, sier Kvålen til DN.no.

Ingelin Killengreens advokat Fabian Skaane ønsker heller ikke å kommentere tvisten rundt garasjeplassen overfor DN.no.

Saken kommer opp for Oslo tingrett i slutten av juni og det er satt av halvannen dag til å behandle den.

- Enormt nederlag
Forbrukerrådets fagdirektør Thomas Bartholdsen er kritisk til det høye konfliktnivået i kjølvannet av boligsalg i Norge. Han viser til at 1.400 saker har vært i retten siden avhendingsloven ble innført i 1993.

- Det er et voldsomt høyt tall og det er kun de sakene som har endt opp i retten og uoverensstemmelser ikke har blitt løst i forkant, sier han. Ifølge Bartholdsen oppgir forsikringsselskapene som selger eierskifteforsikringer at hvert femte boligkjøp ender i konflikt.

- Det er vanvittig høyt. Det er et enormt nederlag for hvordan boligomsetningen foregår. I enhver annen bransje ville det blitt regnet som en katastrofe hvis hver femte kunde klaget.

Han mener eiendomsmeglerne må ta mer ansvar.

- De har en viktig rolle når det gjelder boligomsetning. Nå må de ta utfordringene boligkjøperne møter på alvor, sier Bartholdsen, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag og ikke om Killengreens sak.

Merker pågangen
Forbrukerrådet merker også konfliktene.

- Vi har økning i antall henvendelser våre forbrukerservicekontorer både før og etter kjøp, og vi merker at dette er et problematisk område for forbrukerne.

Selv om Bartholdsen ikke vil uttale seg om Killengreens sak, forteller han at juristutdannede Killengreen ikke er alene om å oppleve uklarheter rundt retten til parking i kjølvannet av en bolighandel.

Bertholdsen mener det er grunn til å regne med at dette er et økende problem.

- Vi registerer tilfeller der bolig og parkeringsplass deles før salg. Forbrukere forteller oss at eiendomsmeglere bidrar til dette fordi man får mer når det selges separat enn samlet.

Utvalg
Kommunal- og regionaldepartementet har under oppnevning et utvalg som nettopp skal se på lovene i forbindelse med parkeringsplasser tilknyttet boliger i boligsameier eller borettslag. Bartholdsen mener det er positivt at departementet har oppnevnt utvalget, der Forbrukerrådet skal være representert.

- Vår målsetting vil være å få regler som er tydelige og som forbrukerne enklere kan forholde seg til, sier han og kommer med lite spark mot eiendomsmeglerne.

- Når jeg går på visning hender det jeg leser i salgsoppgaven at «garasjeplass kan medfølge». Hva betyr kan i en sånn sammenheng, spør han.

Han mener boligkjøpere som oppfatter at salgsoppgaven er uklar bør stille spørsmål til meglerens markedsføring. Om du som kjøper er usikker på om egen garasje- eller parkingsplassen medfølger eller om det kun er snakk om en rett til å leie, har han et enkelt tips:

- Mitt råd er å sende epost til megleren og be om å få svar tilbake på epost. Da har du en form for skriftlighet.

- Er den markedsført som om parkeringsplass/garansjeplass medfølger har megleren ansvar, sier fagdirektøren.

Les mer om eiendom:
Boligmarkedet kuppes av dem som eier bolig fra før

Reitan bygget om for mer enn 100 millioner kroner


Tungsolgt boligluksus i eplehagene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.