Søndag 9. oktober 2011: Det er kjølig, overskyet og regn i luften i Oslo. Et ungt ektepar i midten av 20-årene er på visning av en 78 kvadratmeter stor leilighet på Majorstuen i Oslo.

På førstesiden i salgsoppgaven og takstrapporten heter det at boligen har en «solrik» balkong.

Ekteparet finner ingen grunn til å tvile på opplysningene og kjøper leiligheten for drøyt fem millioner kroner. Men drømmen om late sommerdager i solen på egen balkong, skulle vise seg å forbli nettopp det: En drøm.

Selgerne, megleren og takstmannen hadde nemlig unnlatt å opplyse om at balkongen slett ikke var solrik på sommeren. Snarere tvert i mot. For da står solen så høyt på himmelen at den overbygde balkongen praktisk talt ligger helt i skyggen.

- Det er en stripe på et par centimeter med sol som når balkongen på sommeren, forteller kjøperen, som ønsker å være anonym.

Han gikk til sak.

Forledet av solstol
Det var ikke bare salgsprospekt og takst som gav ekteparet inntrykk av at leilighetens balkong ville bli et fint sted å sole seg. I retten argumenterte saksøkerne også med at det under visningen var plassert en solstol på balkongen, noe som forsterket inntrykket av opplysningene gitt i prospektet.

- Vi skjønte jo at solstolen ikke ble benyttet i oktober da vi var på visning. Men vi skjønte ikke at det heller ikke ville bli bruk for den når sommeren kom, forteller eieren i dag.

Ekteparet saksøkte derfor i juni i fjor selgerne, med krav om prisreduksjon på 250.000 kroner. Nå har Oslo tingrett felt dom i saken, og kommet frem til at selgerne ikke trenger å betale en krone i erstatning. Tvert om må saksøkerne ut med 90.000 i saksomkostninger.

Retten gir riktignok uttrykk for en viss forståelse for kjøpernes skuffelse.

"Opplysningen i salgsoppgaven om at balkongen er "solrik", må isolert sett tolkes slik at det faller sol direkte på balkongen, også i sommermånedene. Særlig må dette gjelde i Norge der det er solen i sommermånedene som er av særlig interessse", heter det i dommen.

Mener kjøperne burde skjønt
Retten legger imidlertid avgjørende vekt på at ordet «solrik» er et omtrentlig begrep, og at selgerne selv kunne eller burde forstått at balkongen ville ligge i skyggen på sommeren.

"På visning har kjøperne også sett at balkongen har tette sidevegger, tett rekkverk og et takutstikk. Når solforholdene var helt avgjørende for kjøperne er det all grunn til å forvente at de også gjorde seg opp en mening om solforholdene ut fra de faktiske forhold, og ut fra de faktiske forholdene kunne ikke kjøperne forvente sol når solen står høyt på himmelen som den gjør i sommermånedene".

Kontakt journalist Martin Riber Sparre på epost: martin.sparre@dn.no



Kjøperne synes dommen er streng, når det legges til grunn at kjøpere på visning selv skal gjøre slike "beregninger".

- Når du er førstegangs boligkjøper på visning er man litt stresset, og bruker ikke all verden av tid på å sjekke slikt, erkjenner kjøperen.

- Kunne dere funnet ut hvor høyt solen stod på himmelen om sommeren og hvor mye sol det faktisk ville bli på balkongen?

- Det er vanskelig å si, det finnes vel kanskje noen metoder for å beregne sånt. Men vi stolte altså på det megleren og prospekte fortalte.

- Åpenbart
Advokaten til selgerne, Marius A. Rød i Bing Hodneland advokatselskap DA, mener dommen er korrekt.

- Dommen gir, slik vi ser det, uttrykk for gjeldende rett og vil i så måte ikke påvirke selgers og meglers opplysningsplikt. Dommen understreker imidlertid at kjøpere i en viss utstrekning må bære risikoen for egne subjektive forventninger til faktiske forhold - når slike faktiske forhold er åpenbare.

Rød avviser samtidig at solstolen på visningen var et triks for å gi ytterligere inntrykk av en solrik balkong.

- Det som er omtalt som "solstolen", er en helt vanlig hvilestol. Det fremstår litt anstrengt at det forsøksvis er gjort et poeng ut av at det var plassert en stol på balkongen på visning. Stolen ble etter det jeg er kjent med ikke plassert i visningsøyemed, med var del av møbleringen på samme måte som kjøperne selv har utemøbler. Også da retten var på bef#229 var det plassert to sol/hvilestoler på balkongen, så kjøperne benytter åpenbart slike stoler selv.

- Det hører også med til historien at det er mye sol på balkongen store deler av året, understreker advokat Rød.








NEF: Avhenige av tillit




Bygger på selgers opplysninger





















Les også på DN.no i dag:
Advarer Solberg-regjeringen mot å svi av «gratismilliardene»
- Jeg kunne lett stjålet ti ganger så mye
Dragkamp om kjempefunnet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.