For 2013 spådde Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) at gjennomsnittsprisen på bruktboliger i Norge ville bli fem prosent høyere enn snittprisene i 2012. Fasiten endte på 4,9 prosent.

Samtidig viser boligprisstatistikken som ble presentert i dag, at prisene falt 0,6 prosent fra desember 2012 til desember 2013.

Les dagens sak: Boligprisene faller for fjerde måned på rad

Årsaken til de tilsynelatende selvmotsigende tallene er måten å regne på.

De to forskjellige metodene gir også to stikk motsatte prognoser for prisutviklingen i år.

Prisene opp, men faller likevel...
EFF spår på ene siden at prisene skal falle 1-3 prosent i 2014 sammenlignet med 2013.

- Da regner jeg med at alle som sier at vi alltid snakker prisene opp, har fått bevis på det motsatte, sa en smilende administrerende direktør i EFF, Christian Vammervold Dreyer, da han la frem prognosen.

Men det gikk ikke lang tid før sjefen for eiendomsmeglerforetakene i Norge presiserte at de faktisk tror boligprisene skal stige i løpet av 2014.

- Ja, vi tror boligprisene skal stige noen prosent i januar og deretter holde seg omtrent der, presiserer Dreyer overfor DN.no.

Når de spår at prisene skal ned 1-3 prosent er det gjennomsnittsprisen i 2013 målt mot gjennomsnittsprisen i 2014.

I og med at prisene i fjor startet høyt og sank mer og mer ut over året, endte prisene i desember godt under snittprisen for hele året.

- Nå går vi inn i året med priser som ligger 4-5 prosent under snittprisen for fjoråret, sier Dreyer.

- Da må med andre ord prisene stige noen prosent for at snittprisen i år skal bli bare 1-3 prosent lavere enn i fjor, slik dere spår?

- Det er korrekt, bekrefter Dreyer.

Venter høy aktivitet
Eff forventer stor aktivitet i boligmarkedet i 2014 fordi det ligger an til lave renter og lav arbeidsledighet gjennom året, i tillegg vil husholdningene styrke sin kjøpekraft gjennom et godt lønnsoppgjør.

Dette sammen med ansvarsbevisste banker som ikke strammer ytterligere til i sin kredittvirksomhet, er viktige forutsetninger for et fortsatt godt boligmarked, ifølge EFF.

- Norsk økonomi går fremdeles bra, og når det solide fundamentet i økonomien suppleres med sterk befolkningsvekst og moderat boligbygging, vil det etter hvert gi ytterligere press i boligmarkedet. Det er fremdeles stort behov for flere boliger i mange pressområder, sier Dreyer.

Dreyer mener også psykologien i markedet er helt avgjørende for hvordan utviklingen blir. Og den faktoren kan like gjerne slå ut i rask prisoppgang som videre nedgang i prisene, mener han.

- Det kan skje fort. Se på 2009. Da fikk vi to gode måneder, og de to månedene var nok til at folk igjen fikk tro på fremtiden. Psykologien snur fort, og jeg er sikker på at det vil snu i løpet av 2014, predikerer EFF-sjefen.

Les også:
Sjekk boligprisene der du bor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.