- På bakgrunn av fallende boligpriser høsten 2013 og relativt beskjeden vekst i husholdningenes disponible realinntekter venter vi knapt 1 prosent lavere boligpriser i 2014 for året sett under ett, skriver Statistisk sentralbyrå i årets første utgave av prognoserapport «Økonomiske analyser».

Mesteparten av dette skyldes at boligprisene falt i andre halvår 2013 og vår prognose har om lag uendrete boligpriser ut inneværende år. Ifølge våre beregninger vil boligprisene vise ny oppgang utover i prognoseperioden etter hvert som vi får høyere vekst i disponibel realinntekt samtidig som realrenten holder seg relativt lav, skriver Statistisk sentralbyrå.

Ifølge rapporten vil boligprisene stige med om lag 2,5 prosent i hvert av årene fra 2015 til 2017.

I likhet med Nordea Markets, som la frem sin prognoserapport onsdag, tror tallknuserne i Statistisk sentralbyrå nå at boligmarkedet friskner til litt raskere enn de tidligere har trodd.

Slik tror SSB boligprisene skal utvikle seg fremover, prosentvis endring fra året før:

 

Slik så SSBs prognoser ut i desember i fjor, prosentvis endring fra året før:

 

Boligprisveksten har vist en klart fallende tendens gjennom 2013 fra en årsvekst på 6 prosent i 1. kvartal til 1 prosent i 4. kvartal, ifølge Statistisk sentralbyrås boligprisindeks.

For Eiendomsmeglerbransjens boligprisindeks viser nye sesongjusterte tall en nedgang fra måned til måned fra juni og ut året. Samlet prisfall i andre halvår var på 1,6 prosent, ifølge denne indeksen. Etter årsskiftet meldes det om nær uendrete sesongjusterte boligpriser i januar, mens de steg 0,3 prosent i februar.

SSB påpeker at boligprisene på lang sikt påvirkes positivt av en økning i husholdningenes disponible inntekter og av lave renter, mens de dempes av økt tilbud av nye boliger, og viser også til at husholdningenes låneopptak og boligprisene påvirker hverandre gjensidig.

- Lavere boliginvesteringer i 2014 og 2015 bidrar isolert sett til lavere vekst i husholdningenes bruttogjeld. Med et svakt stigende om enn relativt lavt rentenivå regner vi med at veksten i husholdningenes bruttogjeld vil falle fra 7 prosent i år til 5 prosent i 2016 for så å øke til nær 6 prosent i 2017. Boliginvesteringene har imidlertid fortsatt et betydelig omfang og bidrar til å dempe boligprisveksten, ifølge SSB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.