I to og et halvt år har det norske samboerparet Eva Wigert Næss og Truls Qvale leid en 50 kvadratmeter stor leilighet nordøst i London. Han livnærer seg som motefotograf, hun jobber som moteblogger og personlig innkjøper på det eksklusive varehuset Harvey Nichols.

– Vi vurderte en stund å kjøpe leilighet, men slo det fra oss. Boligprisene i London er hinsides høye, sier Næss.

Paret hadde måttet betale nærmere ti millioner kroner for å kjøpe toromsleiligheten de leier.

– Selv om det finnes gunstige ordninger for førstegangskjøpere, har de færreste råd til å kjøpe seg bolig sentralt i London. Alternativet blir å flytte langt ut av byen, sier Næss.

Høye leiepriser

Boligmarkedet i London er brennhett. På ett år har gjennomsnittsprisen for en bolig i den britiske hovedstaden steget til 458.000 pund, tilsvarende 4,6 millioner kroner. Den prosentvise veksten det siste året er på 13 prosent, viser tall fra Storbritannias nasjonale statistikkbyrå. For å sikre seg en bolig i sentrale deler av Vest-London, må boligkjøperne ut med mer.

ER BLITT ATTRAKTIVT. Ikke langt fra Eva Wigert Næss og Truls Qvales leilighet i Islington bor Märtha Louise og Ari Behn.
ER BLITT ATTRAKTIVT. Ikke langt fra Eva Wigert Næss og Truls Qvales leilighet i Islington bor Märtha Louise og Ari Behn. (Foto: Jeff Gilbert)
Prisveksten i områder som Mayfair, Knightsbridge, West End, Kensington, Chelsea og Holland Park har vært ekstraordinær. Kjøperne må i snitt ut med rundt 16 millioner kroner for å sikre seg en bolig i disse bydelene.

– De høye boligprisene har smittet over på Londons utleiemarked. Attraktive leiligheter forsvinner på dagen, sier utleiemegler Piers Manktelow i Marsh & Parsons.

Han har flere par som for tiden står venteliste.

– Jeg trenger ikke engang annonsere boligene på nettet for å få leid dem ut, sier Manktelow.

Til tross for at myndighetene har lansert egne hjelpepakker til førstegangskjøpere, sliter millioner av briter med å komme seg inn på boligmarkedet. Én tredjedel av alle briter under 45 år har foreløpig gitt opp drømmen om å eie egen bolig og regner med å leie bolig de neste fem årene, viser en kartlegging foretatt av banken Halifax.

Ifølge boligmegleren må man ut med minimum 20.000 kroner i måneden for å leie en toroms leilighet i sentrale deler av byen. I eksklusive områder i Vest-London er prisene enda høyere. Næss og Qvale synes husleien er i stiveste laget, men har likevel valgt å bosette seg sentralt.

– Standarden på boliger er generelt lavere enn hjemme. Vi betaler like mye i husleie som det ville kostet oss å bo i en dobbelt så stor leilighet på Frogner i Oslo. I tillegg kommer også utgifter som lokale skatter, strøm og vann, sier Qvale.

Stortrives

Selv om husleien tar en stor del av månedslønnen, angrer ikke paret på at de flyttet til Islington. Området har et bohemsk preg med kafeer, barer og et stort utvalg kunstgallerier. Et kort stykke unna bor Märtha Louise og Ari Behn.

– Vi trives veldig godt i leiligheten og i nærmiljøet. Bygget er moderne og har en skandinavisk følelse med en fin bakgård. Tidligere bodde vi i et eldre viktoriansk bygg, men trives bedre i en leilighet med et mer moderne preg. Det er også treningssenter og badstu i kjelleren, og det er en concierge på vakt 24 timer i døgnet her, sier Qvale

Næss sier området har vært i stor utvikling.

– Da jeg flyttet hit hadde området et så røft preg at det var nesten så jeg snudde med all bagasjen og dro tilbake til Norge. Mye har skjedd bare på de siste årene vi har bodd her, og nabolaget føles mye tryggere, sier hun.

Les om utviklingen i det amerikanske boligmarkedet her:

Traff blink under krisen

Krisens senter dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.