I Norge er boligkjøp et must for de fleste. I Berlin er situasjonen en ganske annen.

SER STORT POTENSIAL 
                  I BERLIN. Guido Melzer, eiendoms­megler.
SER STORT POTENSIAL I BERLIN. Guido Melzer, eiendoms­megler.
– Mellom 13 og 15 prosent av berlinerne bor i egen bolig. Det er historisk betinget fra da Berlin var en delt by, sier eiendomsmegler Guido Meltzer i Lanz & Melzer.

SER STORT POTENSIAL I BERLIN. Guido Melzer, eiendoms­megler.
SER STORT POTENSIAL I BERLIN. Guido Melzer, eiendoms­megler. (Foto: Silje Eide)
Det handler også om politikk: Siden annen verdenskrig har Berlin vært en by på subsidier. Etter murens fall i 1989 ble det igangsatt en skattedrevet utbygging i den tro på at byen raskt skulle gjenoppstå som Tysklands hovedstad med stor tiltrekningskraft.

Slik er det ikke blitt, før nå.

TROR IKKE PÅ BOLIGBOBLE. Nikolaus Ziegert i Ziegert Immobilen.
TROR IKKE PÅ BOLIGBOBLE. Nikolaus Ziegert i Ziegert Immobilen. (Foto: Silje Eide)
Først ifjor passerte gjennomsnittsprisen per kvadratmeter på bolig snittet fra 1994. Mens én kvadratmeter kostet 2200 euro i 1994, koster den 2300 euro i dag.

– Det er en gunstig by å investere i, samtidig som det er stort potensial her, sier Melzer.

Det er det særlig mange utlendinger som lagt merke til.

– Søreuropeere ser på eiendom i Berlin som en trygg havn for pengene sine. Det bidrar til å presse prisene oppover, sier Melzer.

Særlig bydelen Mitte er populær. Bak det ekstravagante kjøpesenteret KaDeWe koster det oppimot 8900 euro per kvadratmeter, mens det i Kreuzberg og Friedrichshain ligger på 4–5000 euro.

Annerledes marked

For nordmannen Kristian Moldskred (35) var det en fascinasjon for byen fremfor investeringsmuligheter som gjorde at han kjøpte leilighet i Berlin for halvannet år siden. Etter først å ha leid i noen år mens han startet opp Oslo kaffebar, kjøpte han en leilighet i Bornemannstrasse i Wedding.

– Markedet er litt rart her. I Norge er område og gate viktig, mens i Berlin er det stor forskjell på et hus, om det er Altbau eller ikke. Dette huset er for eksempel fra 1955, og folk vil betale mer for noe som er eldre, sier Moldskred.

Leiligheten på 60 kvadratmeter kostet 66.000 euro (knappe 550.000 kroner). Mold­skred anslår at han har brukt nærmere 100.000 kroner på å pusse den opp.

– Vi tenkte at vi kunne få til noe her med litt oppussing. Det er gode solforhold og god planløsning. Jeg synes strøket er veldig fint, med mange spennende kafeer og spiseplasser som kommer. Det er ikke like fresht her som i leiligheten som jeg har i Oslo, men jeg vil ikke leie ut noe med for høy standard heller. Det blir fort slitt om man har dårlige leieboere, sier Moldskred.

Leiligheten ble finansiert med et banklån på 600.000 kroner til tre prosent rente. Etter en familieforøkelse skal den leies ut. Med hunden Kobolt trenger Mold­skred og samboer Disha Lundgren større plass, og har kjøpt et hus de er i gang med å pusse opp i Oranienburg utenfor byen.

– Jeg tror 650 euro i måneden en er en fornuftig pris, det dekker renter og utgifter. Jeg kan alltids få mer, men jeg som bor og jobber her, vil ikke utnytte leietagerne. Det er nok av utlendinger som hever prisene, sier Moldskred.

Nei til prisstigning

Justisminister Heiko Maas (SPD) har lagt frem et lovforslag som skal forhindre massiv leieøkning i attraktive områder i Tyskland. Der kan ikke leien settes til mer enn ti prosent over gjengs pris i området. Det skal gjøre det lettere for barnefamilier og personer med svak inntekt å betjene leien.

For å forhindre prisstigning og leieøkning er det i enkelte bydeler i Berlin innført tiltak mot såkalt luksusrenovering, oppussing som hever leie- eller salgspris på leiligheter. I områdene det gjelder, kan man for eksempel ikke legge varmekabler i gulvet eller bygge inn et bad nummer to.

– Det finnes en hel katalog av tiltak av ting man ikke får gjøre, sier Andreas Schleuter hos Ziegert Immobilien i Berlin.

– Å ha et toalett som henger på veggen, er luksus, mens det er greit å installere et som står på gulvet, sier Schleuter og rister på hodet.

Selv om både leieprisene i Berlin og boligprisene i Tyskland stiger, tror ikke Scheluters sjef, Nikolaus Ziegert, på noen boligboble i Tyskland:

– Bankene er ekstremt konservative og krever egenkapital av dem som kjøper bolig, og gir en langsiktig rente på lånene. Få kjøper bolig som spekulasjonsobjekt.

At prisene stiger i Berlin, ser ikke Ziegert på som noe negativt.

– Det er en del av en globaliseringsprosess. Berlin trues ikke av luksus. Gentrifisering er en sunn utvikling, sier Ziegert.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.