Retten er ikke nådig i sin vurdering:

«Etter rettens oppfatning er det vanskelig å forstå hvordan kunnskapsrike næringslivsfolk med god utdannelse og lang erfaring innenfor fagområdet finansiering kan opptre så lite aktsomt som disse tre personene har gjort i denne saken», står det i dommen.

Retten mener at Tokvam og Hovland, som satt i styret i Dubai Development Property I (DDPI)ved sine handlinger dermed har opptrådt erstatningsbetingende. Nergård, som blant annet skrev prospektet og foresto utbetalingene som i praksis tømte kassen i selskapet, skal i følge dommen ha vært en «nødvendig medvirker» til investorenes tap.

Kjent med risiko

Det var i 2008 at en rekke norske investorer gikk inn i en aksjeemisjon i det Verdispar-opprettede eiendomsselskapet. Planen var å tjene penger på å investere i leilighetsbygging i Dubai. Selv om aksjonærene visste at det var en risikofylt investering ettersom markedet for leilighetene kunne endre seg, trodde de at deres interesser ville bli ivaretatt av erfarne folk i styret.

Etter at Verdispar Securities hadde fått tilretteleggerhonorar på rundt 20 millioner kroner og utbyggeren hadde fått forskuddsbetaling eller lån fra Dubai Development Property I på drøyt på drøyt 65 millioner kroner, var kassen i realiteten tom.

Retten mente at Tokvam og Hovland, som styremedlemmer i selskapet, ikke foretok seg nok for å sikre aksjonærenes investeringer. Videre kom retten til at sentrale elementer i prospektet, slik som hvem som eide tomten leilighetene skulle bygges på, ikke var korrekt.

Retten mener Verdispar Securities, der Tokvam var styreleder, i tillegg unnlot å følge opp forhold rundt prosjektet som burde vært undersøkt.

Dommeren bemerker at Verdispar Securities hadde tatt kontakt med et lokalt advokatfirma som påpekte en rekke forhold, men dette ble ikke fulgt opp av Verdispar eller av styret i DDPI.

«Det dreide seg om forhold som hadde betydning for økonomien i prosjektet og som ble benevnt som motpartsrisikoen», heter det i dommen.

Finanskrisen

I retten argumenterte de saksøkte for at prosjektet sannsynligvis ville havarert da finanskrisen inntraff i 2008, helt uavhengig av deres handlinger som styremedlemmer. Dette var ikke dommeren enig i.

Snarere konkluderer retten med at et aktsomt styre, når finanskrisen manifesterte seg sommeren 2008, ville ha konsentrert seg om å sikre selskapets verdier, som blant annet ville innebærer ikke å foreta utbetalinger.

«Styret pliktet å foreta forebyggende tiltak og opptre aktsomt da denne krisen inntraff. Det har styret ikke gjort», skriver dommeren.  

Heller ikke forsvarerens argumenter om foreldelse eller krav om å begrense erstatningene av hensyn til de saksøktes økonomi fikk gehør.

Fullt medhold

Retten kom til at eiendomsselskapet har rett på erstatning på 87,5 millioner kroner pluss forsinkelsesrenter fra januar 2012, noe som i dag utgjør et krav på 105 millioner kroner.

Av dette kravet ble Øystein Nergård dømt til å betale DDPI drøyt 50 millioner kroner i erstatning pluss forsinkelsesrente.

Forsikringsselskapet AIG Europe, hvor DDPI hadde tegnet forsikring, ble dømt til å betale 60 millioner kroner i erstatning pluss renter. Det innebærer at forsikringen, om dommen blir stående, vil dekke 72 millioner kroner av erstatningen. Resten må Tokvam, Hovland og Nergård dekke.

- Dette er i hovedsak en forsikringssak, så jeg antar at dommen vil bli anket, sier Ole Edvard Tokvam til Dagens Næringsliv.

Alle er sammen også dømt til å betale Dubai Development Property Is saksomkostninger med drøyt 4,4 millioner kroner pluss merverdiavgift.

De fire er også saksøkt i en tilsvarende sak som gikk for tingretten i april der Dubai Development Property II er saksøker. Dommen i den saken foreligger ikke ennå.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.