- Vi regner med å få krav i konkursboet på 20 til 25 millioner kroner fra ti banker, sier Madsen til DN.no.

Ifølge en boinnberetning Leif Petter Madsen i advokatselskapet Wikborg Rein fremla i Oslo tingrett torsdag formiddag er det "sterk mistanke” om at et fiktivt Oslo-borettslag er opprettet for å ”gjennomføre omfattende økonomisk kriminalitet, herunder bedrageri, overfor en rekke finansinstitusjoner i Norge”.

Adressen borettslagets ikke-eksisterende leiligheter var registrert på, Sofies gate 82 på Bislett, er også ikke-eksisterende. Tilsammen skal det være snakk om 14 fiktive borettslagsandeler, men det er foreløpig uklart hvor mange av disse leilighetene som er belånt.

- Banker er påført store tap her. De har fått fremlagt prospekter, takster og bilder av borettslagets leiligheter, men lånte ut millioner til et borettslag som ikke hadde leiligheter, sa bostyrer Madsen i tingretten.

Bostyrer Leif Petter Madsen. Foto: Fredrik Bjerknes
Bostyrer Leif Petter Madsen. Foto: Fredrik Bjerknes (Foto: Dagens Næringsliv)
En av finansinstitusjonene som skal blitt svindlet er Swedbank. Sten Inge Lippert, som er controller i Swedbank, har koordineringsansvar for de berørte bankene.

- Forholdene er anmeldt av de ulike bankene. Detaljene i saken må du nesten spørre bostyrer om, sier Lippert til DN.no.

Lånene til leilighetskjøpene ble gitt i perioden januar i fjor til januar i år, og flere konkursrammede aksjeselskaper og personer skal ha vært involvert i opprettelsen av borettslaget BRL Roligheten Vest på Bislett. ”I ettertid har det blitt avdekket at andelenes oppgitte adresse ikke eksisterer samt at borettslaget verken er eier av, fester eller hjemmelshaver til fast eiendom”, og at bankenes pantesikkerhet dermed er ”uten noen reell verdi”, heter det i boinnberetningen.

- Denne saken er under etterforskning, og vi vil gjennomføre avhør i nærmeste fremtid. Ingen er så langt siktet, men det er mistanke om bankbedragerier, kommenterer gruppeleder Rune Skjold i Oslo-politiet.

En av de involverte ble i februar i fjor dømt til ti måneders fengselsstraff for grovt momsbedrageri, men dommen er anket. Mannen er to ganger tidligere bøtelagt for overtredelser av bokføringsloven. DN.no har ikke klart å komme i kontakt med ham torsdag formiddag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.