Boligprisene steg 0,1 prosent i mai sammenliknet med april, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge (tidligere Eiendomsmeglerforetakenes forening).

Også korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,1 prosent (se forklaring i faktaboks).

Prisene er nå 0,3 prosent høyere enn i mai 2013, og på sitt høyeste nivå noensinne.

Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer viser til at boligprisene har steget siden nyttår, etter at de falt i fjor høst.

- Etter flere måneder med boligprisvekst flatet prisene ut i mai måned, , sier Dreyer i en pressemelding fra Eiendom Norge.

- Vi er sannsynligvis gjennom korreksjonen av boligprisfallet fra i høst og vi forventer en moderat prisutvikling i tiden fremover, sier meglertoppen.

Prisene utviklet seg forskjellig for de ulike boligtypene:
 

Raskere salg

Nå er gjennomsnittlig kvadratmeterpris 31.945 kroner.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 36 dager i mai, mot 38 dager i april. I mai 2013 var formidlingstiden 28 dager.

- Omsetningstiden har i år gått ned hver måned. Det er likevel store regionale forskjeller. I Bergen, Oslo og Bodø tar det i snitt cirka tre uker å selge en bolig, samtidig som det tar cirka tre måneder i snitt i Aust Agder, sier Dreyer.

Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt:

 

Mye til salg

De nye tallene bekrefter at mai er høysesong for boligsalg. Også i år økte det såkalte vårslippet antallet boliger på markedet.

Nå ligger det 15.415 boliger på Finn.no mot 14.741 i april. I mai 2013 lå det 13.870 boliger på Finn.no.

Samtidig ble det i mai formidlet 9.217 boliger, mot 7.022 boliger i april. I mai 2013 ble det formidlet 8.212 boliger.

- Vi ser en økning både i antall solgte boliger og antall boliger for salg sammenlignet med i fjor på samme tid, påpeker Dreyer.

- Markedet må beskrives som godt med rekordomsetning og med god balanse mellom tilbud og etterspørsel. Et stabilt prisnivå reflekterer dette, mener han.

Regionale forskjeller

Det er også store regionale forskjeller i boligprisutviklingen i mai.

Tromsø har sterkest vekst med 1,6 prosent, mens Stavanger har en prisnedgang på 0,4 prosent.

- Boligprisene har over lengre tid steget vesentlig mer i Tromsø enn i resten av landet. De siste 12 månedene har prisveksten her vært 9,6 prosent, til sammenligning har prisene i Oslo og Stavanger i samme periode falt med henholdsvis 2,1 og 3,6 prosent, opplyser Dreyer.

Les også:

Flere ber om verdi vurdering dnPlus

  - Varsellampene bør lyse hos norske boligkjøpere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.