- Du trenger ikke tåle en renteøkning på fem prosent hvis du binder boliglånet i fem eller ti år, sier konsernsjef Rune Bjerke i DNB.

I dag holdt han et innlegg under NBBLs boligpolitiske konferanse. NBBL er interesseorganisasjonen for boligbyggelagene.

Finanstilsynet skjerpet retningslinjene for utlånspraksis for vel to år siden. Blant annet ble kravet til egenkapital hevet fra 10 til 15 prosent av boligens verdi.

- Flere kunne slippe inn på boligmarkedet

Et annet krav er at boliglånskunder skal kunne tåle en renteøkning på fem prosent.

- Hvis det ble akseptert at man ikke har behov for så store buffere når man har mange år med en stabil rente foran seg, ville de mildere kravene ført til at flere kunne slippe inn på boligmarkedet. De som slipper inn gjennom nåløyet i dag har en god buffer. Hvis man er engstelig for at særlig unge skal ta opp for store lån, og ikke tåle en eventuell endring, må det jo være en fordel at flere av de som lever på grensen skal ha forutsigbarhet sier Bjerke.

Bjerke mener strengere myndighetskrav har forsterket klasseskillet, og viser til at seks av ti som skal inn på boligmarkedet har fått en eller annen form for økonomisk støtte.

- Kan ta selvstendige vurderinger

I februar i år understreket finansminister Siv Jensen (Frp) at bankene skal ha fleksibilitet til å gi boliglån ut fra individuelle vurderinger, uten at selve forskriften har blitt endret.

- Finansministeren har jo oppfordret til å vise skjønn og være fleksible i vår atferd. Bare vi dokumenterer avvikene fra retningslinjene godt, kan vi ta selvstendige vurderinger og vise litt hensyn i behandlingen av de enkelte lånesøknadene, sier Bjerke.

Samtidig understreker han at de følger kravet om at kundene skal tåle en renteøkning på fem prosent.

Les også:

Nå er boligprisene på sitt høyeste noensinne  

Økonomer om boligprisveksten: - Toppen er ikke nådd  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.