Tettere, høyere og med flere attraktive institusjoner i nærheten. Slik mener byrådsleder Stian Berger Røsland og konsernsjef Martin Mæland i OBOS at du kommer til å bo i fremtiden.

Statistisk sentralbyrå har regnet ut og anslått at Oslo og Akershus vil ha til sammen to millioner innbyggere i løpet av de neste 50 årene.

Den samme tendensen vil vi også se i de andre store byene i Norge, ifølge Mæland.

Både han og Røsland har tro på å bygge mellom 100.000 og 150.000 nye boliger innen 2030.

I tillegg mener byrådslederen på muligheten til å bygge ut 5-6 millioner kvm næringsareal.

- Men det avhenger av at vi kan bygge høyere. Vi vil ha økte bygghøyder på inntil 30 og 42 meter langs deler av Ring 1 i Oslo. Høy fysisk tetthet, finmaskede gater og bystrukturer, sier han.

Ikke nok med bolig

Fremover vil det ikke lenger være nok å bygge et leilighetskompleks i et område, tror Røsland.

Grønne arealer, kulturinstitusjoner og gode skoler vil spille en stor rolle når det gjelder å gjøre områdene utenfor bykjernen attraktive.

- Du må ha ting rundt. Jeg tror vi kommer til å se et boligmarked som har flere attraktive boliger for mange flere i ulike livssituasjoner enn det vi kanskje har i dag. At du får noen flere leiligheter i tradisjonelle småhusstrøk og flere småhus i tradisjonelle leilighetsstrøk, forklarer han.

Tar beina fatt

I tillegg til å bo tettere, vil vi oftere ta både beina og sykkelen fatt når vi skal forflytte oss.

- Vi kommer til å være mindre bilbasert, og vil gå mer, sykle mer og bruke mer kollektivtrafikk.

Røsland tror Oslo vil være ”et fyrtårn for miljømessig og bærekraftig utvikling”.

- Det er helt avgjørende at vi klarer å møte veksten vi ser på en bærekraftig måte. Det er miljøvennlig å bo i by og ha mange mennesker på et lite areal. Vi kan dele på oppvarming og nedkjøling.

Vil flytte bedrifter

OBOS-sjefen ser gjerne at flere bedrifter og institusjoner som eksempelvis NRK kan bli flyttet til områder som Groruddalen for å øke attraktiviteten ytterligere.

- Det å si at du bor ved siden av et eller annet, det har noe med identitet til området å gjøre, sier han til DN

Og det tar byrådsleder Røsland med seg i planleggingen.

- Vi tenker på hva slags signalbygg og institusjoner som kan og bør ligge i områdene når vi utvikler Oslo.

Statssekretær Per-Willy Amundsen i kommunal og moderniseringsdepartementet utpeker dette som en av hovedutfordringene med dagens kommunestruktur.

- Vi må ha helhetlig tilnærming i planleggingen med robust og reell struktur som gjenspeiler gode arbeidsmarkeder, uttalte han i sitt innlegg under boligkonferansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.