Oslos innbyggertall vil vokse med 300.000 de neste 20 og 30 årene, anslår SSB. For å møte veksten, vil det kreve at det bygges like mange boliger, som det er gjort til sammen i de siste 150 årene, ifølge konsernsjef Martin Mæland i OBOS.

- Vi står overfor en formidabel oppgave, sier han til DN og trekker frem forsker Einar Lies utsagn som sammenligner dagens situasjon med gjenreisningproblemene etter andre verdenskrig.

Han har medisinen klar: Hvert år frem til 2030 må vi bygge mellom 4000 og 5000 nye boliger i hovedstaden. I tillegg må kollektivknutepunktene bedres og utbygges.

Ikke plass til flere biler

- Hovedutfordringen er å skaffe få nok tomter til alt man trenger til økt befolkning. Det er ikke bare boliger, men også skoler, barnehager, arbeidsplasser og idrettsanlegg som må på plass. Det har vi areal til. Og så må vi få folk til og fra arbeidsplassen. Det er ikke plass til flere biler, sier han.

- Alle kan ikke bo i sentrum. Men alle ønsker å bo nær alt. Prisutviklingen har vært formidabel, mer enn åttegangen de siste 50 årene.

Jo før kollektivtrafikken øker, dess mindre vil presset på bolig markedet bli, tror Mæland.

- Jeg tror flere vil bosette seg i nærheten av arbeidsplassen, men ikke at alle som eksempelvis jobber på Fornebu vil bo der. Folk med de laveste lønningene vil ikke ha råd til å bo i en millionvilla, de vil heller pendle. Da må vi øke kollektivtrafikken.

Boligprisene kan øke ukontrollert

Hva blir konsekvensen dersom boligbyggingen ikke skjer i takt med befolkningsveksten?

- Da vil boligprisene fortsette å øke ukontrollert. Det betyr at flere ikke kommer inn på boligmarkedet. Da kommer vi til å få masse unge mennesker i én leilighet, som bor mer eller mindre oppå hverandre.

Mæland trekker linjer tilbake til den store folketellingen i Oslo på 70-tallet hvor flere personer ble registrert boende på ti kvadratmeter, og frykter at lignende situasjoner vil sette oss årevis tilbake.

- Blir det for dyrt har man ikke råd til noe eget og man vil bo tettere sammen. Boligstandarden kommer til å synke til et nivå vi overhodet ikke vil ha for en del mennesker.

Statssekretær Per-Willy Amundsen i kommunal og moderniseringsdepartementet sier regjeringen er opptatt av at flest mulig skal være i stand til å eie sin egen bolig.

- Men det bygges for lite og for sakte. Svært høye priser i de største byene gjør at flere sliter med å komme inn. Boligproblemet kan ikke løses innen den enkelte kommune. Stat, kommune, fylke og private må samordne seg, uttalte han under OBOS boligkonferanse tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.