Siden 2006 har investor og milliardær Øystein Stray Spetalen forsøkt å få Sandefjord Kommune til å gripe inn mot det han mener er naboens ulovlige tiltak i strandsonen.

  Spetalen varsler søksmål

Spetalen mener Carl Christian Fon, som er fastboende på nabotomten til Spetalens landsted, har bygget en brygge som langt overgår byggetillatelsen.

Gyldig eller ikke

Det store spørsmålet er om Sandefjord kommune, og senere Fylkesmannen i Vestfold har hatt myndighet til å bestemme at Fons brygge ikke trengte ny byggetillatelse, selv om det viste seg at den var større enn det den opprinnelige byggesøknaden tydet på.

Spetalen har saksøkt Fon og Staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Rent formelt ønsker Spetalen en dom som sier at et vedtak fra fylkesmannen er ugyldig. Han vil også at byggen skal erklæres i konflikt med plan- og bygningsloven fordi den er større enn søknaden fra 2005.

Nye forsøk

Så sent som i juli forsøkte Fon å få lagmannsretten til å avvise saken. Fon mente han selv ikke var rett motpart og at Spetalen ikke hadde såkalt rettslig interesse i saken.

«Spetalen er ikke noen "bygningsmyndighet" som kan bestemme over kommunen om han av en eller annen grunn er misfornøyd med kommunens beslutninger, anførte Fons advokat.

Spetalens advokat argumenterte for at både Fon og staten måtte saksøkes og at Spetalen kunne gå til retten.

Lagmannsretten forkastet Fons anke og tilkjente Spetalen saksomkostninger.

Opphevet

I en tilnærmet endeløs rekke av juridiske problemstillinger, er det altså duket for rettssak i Oslo tingrett. Saken har vært på tingrettens bord tidligere, men ble da avgjort på bakgrunn av skriftlige dokumenter, helt uten at retten ble satt.

Dommen, som gikk i Spetalens favør, ble senere opphevet på grunn av saksbehandlingsfeil.

Dommertabbe sender Spetalens bryggestrid tilbake til start

Så langt er det avsagt tre kjennelser i saken der den ene eller andre parten er blitt tilkjent saksomkostninger. For den første behandlingen i tingretten ble Spetalen tilkjent 195.000 kroner i saksomkostninger. Men da lagmannsretten senere opphevet dommen ble Fon tilkjent 123.640 kroner. Da lagmannsretten tok stilling til den siste anken fra Fon, ble Spetalen tilkjent 33.000 kroner. I tillegg kommer partenes egne saksomkostninger når de ikke har vunnet frem med sine argumenter.

Dette innebærer at saksomkostningene før partene har satt en fot i retten sannsynligvis har passert en halv million kroner.

- Dette kan jeg ikke kommentere, sier advokat Rasmus Asbjørnsen på vegne av Spetalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.