Prisene på ferieboliger i Spania har falt 40-45 prosent siden toppen i 2008. Mange nordmenn har derfor de siste årene realisert drømmen om et eget sted i Spania.

Etterspørselen etter finansiering av feriebolig i utlandet har økt med rundt 20 prosent fra 2013 til 2014, ifølge banksjef Håkon Hansen i DNB Luxembourg, som tilbyr finansiering av helårs- eller sommerbolig i Spania og Frankrike.

Men den siste tiden har kronekursen fulgt oljeprisen nedover, og har blitt betydelig svekket mot euro, noe får mange til å tenke seg litt ekstra om.

- Vi har fått mye telefoner de siste dagene både fra kunder som allerede har og kunder som vurderer å ta opp lån. Det er flere som nå tenker seg litt ekstra om, sier Hansen.

Les også:
- Total kollaps i norske kroner
- Usikkerheten råder
Norske og svenske kroner like mye verdt

- Alt blir dyrere

Euroen har blitt rundt 20 prosent dyrere siden juni i år, og rundt 30 prosent dyrere siden januar. Dermed spises en god slump av boligrabatten opp av svakere krone.

- Vi vil nok ikke ha samme stigningstakten fremover hvis kronen holder seg like svak. Om dette valutanivået holder seg, vil det åpenbart kjøle ned aktiviteten, sier Hansen.

Finansiering til en utenlandsbolig gjennom DNB Luxembourg krever 30 prosent egenkapital.

- De som finansierer gjør det i euro, men de skal jo inn med en egenkapital her på 30 prosent, og i tillegg avgifter på rundt 10 prosent, så i praksis er det snakk om 40 prosent egenkapital i norske kroner. Så det har blitt dyrere, og mange tenker seg nå om, sier Hansen.

- Og det er jo ikke bare boligkjøpet som blir dyrere. Alt blir dyrere, også levekostnader og fly, påpeker Hansen.

- Vi sier alltid at hvis du skal kjøpe, skal du kjøpe noe du har lyst på og skal bruke i lang tid.

Ved å ta opp lånet i samme valuta som objektet ligger i tas risikoen ned.

- Hyggelige nivåer i tre-fire år

- Men eiendomsprisene løper kanskje ikke fra folk som venter på at kronekursen eventuelt styrker seg?

- Jeg tror ikke det. Jeg tror vi er på, eller i nærheten av, en bunn. Vi skal nok ikke å så mye lavere enn i dag, men varelageret av usolgte boliger er fortsatt veldig høyt, så det vil fortsatt ta lang tid før prisene stiger. Vi kommer nok å ligge på hyggelige nivåer også de kommende tre-fire årene, sier Hansen.​

Les også
- Flate boligpriser de neste fire årene
Nå er dette én av de store usikkerhetsfaktorene i norsk økonomi
- Den perfekte stormen for kroner, her taler alt for at kroner skal gå svakere

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.