I kjølvannet av finanskrisen bunnet boligprisene ut i desember 2008, og har siden steget 50 prosent. Hittil i år er prisene opp nesten åtte prosent.

De fleste analytikere regner med en økning også neste år, deretter tror mange at det kommer til å gå langt tregere.

Les:
SSB: Boligprisene vil falle til neste år
DNB: - Flate boligpriser de neste fire årene

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret ser flere faktorer som vil tvinge prisene videre oppover.

- Forutsatt at norsk økonomi ikke kræsjer under langvarig lav oljepris, men rusler avgårde på omtrent to prosent årlig vekst for fastlands-Norge, tror jeg at veksten i boligprisene om ikke så alt for lenge, og ikke senere enn 2020, vil lande omtrent på et sted mellom lønnsveksten og konsumprisindeksen. Dermed vil de gjennomsnittlige boligprisene være rundt 20 prosent høyere i 2020 enn i 2014, sier Senneset.

Viktige årsaker til gradvis lavere prisvekst mener han er:

  • lavere innvandring
  • redusert press på boligmarkedet fra innvandringssiden
  • gradvis økt boligbygging

- Byråkratiske flaskehalser som særlig hindrer sentrumsnær boligbygging i byene og ikke minst myndighetenes skjerpede krav til garantistillelse vil fortsatt dempe veksten i nybyggingen. Dermed blir det i hvert fall ikke noen overproduksjon, selv i forhold til avtagende befolkningsvekst, og dermed heller ikke noe fall i gjennomsnittsprisene på boliger, sier Senneset.

Han forutsetter fortsatt reallønnsvekst, om enn noe lavere - rundt 1-1,5 prosent i året, grunnet svakere arbeidsmarked.

- Kampen om smålelighetene i byene enda hardere

- Den viktigste prisdriveren prisdriveren fremover er håpløst lav boligbygging i sentrumsnære områder i noen av storbyene, sier Senneset.

- Myndighetenes bevaringsiver og rivningsvegring hindrer nybygging, sammen med eventuelle restriksjoner på bygging av småleiligheter, sier Senneset.

Han påpeker at slike småleiligheter ofte er den eneste muligheten single og unge par har til å skaffe seg et sted å bo, der de vil bo, nemlig sentrumsnært.

- Stadig mer finansiell bistand fra en stadig mer formuende foreldregenerasjon sender kjøpekraften til ungdommen i været, og dermed blir kampen om smålelighetene i byene enda hardere. Hard nok til at vi fortsatt får prisvekst også regnet som gjennomsnitt for alle solgte boliger, selv om det i mange litt perifere strøk kan bli både prisstagnasjon og kanskje prisfall, sier Senneset.

- 15 prosent høyere prisnivå i 2020

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen mener "boligprisbanen" er endret.

- Opec som kartell er dødt, og med det skifter olje fra å være fastsatt av forhandlinger, til å bli hvilken som helst annen vare, hvor prisene er kost, pluss en normal fortjenestemargin. Æraen med lettjente dollar er borte, og vi vender tilbake til tradisjonelle næringsveier. Lønnsveksten blir lavere, fremtiden blir mere konjunkturfølsom og rentene minimale, sier Andreassen.

Han venter at boligprisene neste år vil gjøre sitt sedvanlige byks i årets første måneder, før økt tilbud om våren kveler en videre prisvekst.

Andreassen anslår at de gjennomsnittlige boligprisene stiger fire prosent neste år, med høyere prisvekst enkelte steder, og prisfall i Rogaland, hvor oljeindistrien er viktig.

- Viktigere for den langstige boligeier er hvordan det går i årene fremover i "Norges lavvekstæra", sier Andreassen.

Med en lavere inntektsvekst enn før venter han at også boligprisene vil vokse i et markert saktere tempo, to-tre prosent årlig.

- Fire prosent vekst neste år 2,5 prosent i årene deretter, akkumulerer seg til om lag 15 prosent høyere prisnivå i 2020 enn i dag. Ikke verst avkastning på det å bo godt, mener Andreassen.  

- 4-6 prosent i året

Tidligere denne måneden la DNB Markets frem prognoser som tilsier at 2018-prisene kun vil ligge 1,5 prosent over 2014-prisene.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier de i sine analyser legger mest vekt på fundamentale forhold som inntektsvekst, endringer i utlånsrenten, endringer i arbeidsledighet og boligbyggingen.

- I tillegg kan faktorer som bankenes utlånspraksis virke inn på utviklingen. Sterk optimisme eller sterk pessimisme hos boligkjøperne kan også få gjennomslag, i alle fall på kort sikt. Konjunkturene vil derfor i stor grad prege boligmarkedet, sier Haugland.

Hun mener det er vanskelig å si noe meningsfullt om hvilken konjunktursituasjon vi befinner oss i om seks år.

Om man legger til grunn at norsk økonomi befinner seg i en nøytral situasjon, mener Haugland det er naturlig å tro at boligprisene vokser i takt med inntektsveksten.

Dermed mener hun at boligprisene på sikt kan vokse med 4-6 prosent i året.

- Det var teorien. I realiteten vet vi at økonomien til stadighet blir truffet av diverse forstyrrelser, som gjør at vi får konjunkturer som svinger. Om konjunkturene er sterke eller svake om seks år er det dessverre umulig å si noe om nå, sier Haugland.

Les også:
- Til tross for usikkerheten i norsk økonomi vil boligprisene øke
Tror på prisvekst – men usikkerheten råder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.