– Hyttesalget i fjellhyttekommunene tok seg opp i 2014 sammenlignet med året før, med en økning i antall omsetninger på rundt fem prosent. Flest salg var det i Ringsaker kommune, der Sjusjøen ligger, fulgt av Trysil og Vinje, sier salgs- og markedsdirektør Sindre Landmark i eiendomsinformasjonstjenesten Ambita.

Det var også en liten økning i antall solgte hytter over fem millioner kroner, viser ferske tinglysingstall fra 35 fjellhyttekommuner, som Ambita har utarbeidet for Dagens Næringsliv.

 

– Høyeste gjennomsnittspris ifjor fikk man i Hol kommune, der Geilo ligger, med en pris på 2,94 millioner kroner, fulgt av Sirdal med 2,83 millioner kroner og Voss med 2,33 millioner kroner, sier Landmark.

Det går ofte tid fra en eiendom er solgt til den blir tinglyst, dermed er det solgt eiendommer siste 12-månedersperiode som ikke kommer med i tinglysingsoversikten.

Har solgt unna gamle travere

– Mye av det som ble solgt på Sjusjøen i 2014 gikk under prisantydning. Det store tilfanget av nye hytter holder prisene i bruktmarkedet i sjakk. Men antallet solgte er bra, sier fagansvarlig Bente Holen Bergseng i Eiendomsmegler 1 Lillehammer, som selger mange hytter på Sjusjøen.

Hytte, Sjusjøen. Prisantydning: 3,950 millioner kroner. Solgtpris: 3,525 millioner kroner
Hytte, Sjusjøen. Prisantydning: 3,950 millioner kroner. Solgtpris: 3,525 millioner kroner (Foto: Lars Marius Bækkevold/Meglerfoto.no)

– Ifjor solgte vi ti brukte hytter i januar, hittil i år har vi solgt 12, og det kan fortsatt skje noe de siste dagene, så vi synes starten på året har vært bra. Vi har også solgt unna en del av de gamle traverne fra ifjor høst, sier Holen Bergseng.

Av 17 tomter meglerkontoret la ut i september ifjor, gikk over halvparten i løpet av to dager.

– Nå har vi kun én igjen etter en frisk start på nyåret, sier Holen Bergseng.

Løftes av lave renter

– Det startet litt rolig de første ti dagene i januar. Men nå har det løsnet, og det er blitt veldig god etterspørsel, sier eiendomsmegler Petter Birkrem i Privatmegleren Ullvål, som har solgt hytter i Trysil i en årrekke.

Hittil i år har han 13 salg, samme antall som hele januar ifjor.

– Men jeg regner med å ende på rundt 14–15 denne måneden, sier Birkrem.

Ifølge Birkrem har det vært flere raske salg.

Leilighet,Trysil. Prisantydning: 2.090 mill. Solgtpris: 2.15 mill.
Leilighet,Trysil. Prisantydning: 2.090 mill. Solgtpris: 2.15 mill. (Foto: Privatmegleren Ullevål/Arve Tangen)

– Så det er nok kunder der ute som venter på den rette hytta. Dette tyder på at folk ikke er redde for å kjøpe på fjellet. Det hjelper med prognoser som sier at rentene skal være lave i lang tid fremover, sier Birkrem, som likevel påpeker at fritidsboliger fra rundt ni millioner kroner og oppover ligger lenger.

Ifølge Birkrem er utbudet i Trysil noe høyere nå enn ifjor.

– Dette skyldes at det er flere aktører som selger prosjekterte hytter i år. Dette har vært så å si borte de siste årene, men i år har det blomstret opp. Grunnen til dette er at salget har bedret seg såpass at markedet for å selge prosjekterte enheter blir vesentlig bedre, sier Birkrem.

- Mange er opptatt av å kjøpe nytt

Også på Hafjell har starten på året vært bra.

- Mange er opptatt av å kjøpe nytt, enten det er hytter eller leiligheter. Jeg har hatt mange visninger der folk kommer frem til at de får mer for pengene ved å heller bygge nytt, eller kjøpe en ny leilighet, sier eiendomsmegler Tore Rugsveen i DNB Eiendom Lillehammer, som selger mye hytter i Hafjell-området.

På all time high for rundt fem år var det bygget lite nytt, og det var få gode tomter å få tak i, påpeker megleren.

- Da fikk du fem millioner kroner for en halvslitt OL-hytte på Hafjelltoppen. Nå har dette endret seg. Prisene ligger i underkant av fire millioner kroner, og skal kanskje enda mer ned i pris. Årsaken er blant annet at vi nå har flere gode tomteområder. Du får jo en ny hytte eller leilighet  med god tomt til samme prisen som en 20 år gammel hytte, sier Rugsveen.

Ifølge megleren har det hittil i år blitt solgt 15 hytter i Øyer mot ni i januar ifjor,

Får gode priser

– Salgsmessig ligger vi an til ende opp rundt januar ifjor med 15 salg, sier eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 Geilo, som formidler mange og til dels kostbare fritidseiendommer i Geilo-traktene.

Ifølge Haatuft er det for tiden relativt få objekter ute for salg.

– I høst lå det 125–140 fritidsboliger ute for salg i Hol. Nå er vel antallet rundt 100, sier Haatuft.

Megleren mener salget ville vært høyere om det var mer å velge i.

– Jeg vil ikke gå så langt som å si at vi er utsolgt, men vi er ihvertfall nedsolgt. Den kortsiktige effekten er at de gode objektene som kommer ut nå får gode priser, sier Haatuft.

Les også:

Kjøpte hytte - oppdaget museskader for 1,6 millioner

Optimistiske hyttemeglere etter knalljul  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.