- Det er et veldig «hot» boligmarked, spesielt i Oslo og Bergen. Antall registrerte på visning per bolig i Oslo og Bergen har doblet seg, samtidig som vi ser at det bremser opp i Stavanger, sier Terje Halvorsen.

Han er sjef for DNB Eiendom som onsdag oppsummerte sitt syn på utviklingen i boligmarkedet så langt i år.

Gangen full av sko

I januar ifjor meldte rundt 13 interessenter seg for hver bolig DNB solgte i Oslo, mens det i januar i år var 22 som lastet ned prospekter eller registrerte seg som interessenter.

- Vi har hatt visninger i Oslo med over 100 på visning. På leiligheter sentralt i Oslo er det nå mellom 60 og 100 stykker på visning, sier Halvorsen, som selv tok turen til visningen av en treroms på litt over 60 kvadratmeter på Torshov tidligere i vinter:

- Det sto sko en hel etasje nedover. Megleren sa det ikke var uvanlig på slike leiligheter.

DNB merker spesielt stort press på leiligheter i underkant av 60 kvadratmeter sentralt beliggende i Oslo.

Syv av ti over prisantydning

Også i Bergen er bildet det samme med 16-17 interessenter per bolig mot ti stykker på samme tid ifjor, mens det i Stavanger nå er noe færre per DNB-visning.

Meglerkjeden peker i likhet med de fleste andre meglere på altfor lite tilbud av boliger i Oslo i forhold til etterspørselen som årsak til det brennhete markedet.

- Vi har boliger med over 20 stykker i budrunden, hvilket resulterer i at boliger går betydelig over prisantydning og takst. Syv av ti leiligheter i Oslo går nesten ti prosent over takst, sier Halvorsen.

Kjøler seg ned

Til tross for mangel på boliger, er omsetningen av boliger rekordhøy og omsetningshastigheten nede i 16 dager så langt i mars, ti dager raskere enn på samme tid ifjor. DNB, som selger nesten hver femte bolig i landet, ser imidlertid tendenser til at det i mars har begynt å roe seg litt ned på visningene.

- Vi ser en nedgang i Oslo i mars. Vi tror jo at etter hvert som det nå kommer flere boliger i markedet, så vil det bli færre interessenter per bolig og boligprisene vil ikke fortsette å stige så mye som de har gjort, heller ikke i Oslo og de store byene, sier Halvorsen.

Les også:

21 kvadratmeter med originalt bad fra 1940-tallet: Solgt for to millioner

Boligprisene steg for 14. måned på rad

Dette kan bidra til å stabilisere boligprisene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.