I en rekke fylker i Norge har det lenge vært svært stor forskjell mellom kvadratmeterprisen for en ny bolig og snittprisen for brukte boliger.

I hele fem fylker, Hedmark, Oppland, Nord-Trøndelag, Nordland og Møre og Romsdal var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte boliger i 2014 over 40 prosent lavere enn nyboligprisen, fremgår av SSBs ferske boligstatistikk.

Særlig i Nord-Trøndelag gikk det feil vei ifjor.

I 2013 fikk bruktboligprisene i Nord-Trøndelag et løft og passerte 60 prosent av nyboligprisen per kvadratmeter. Ifjor økte imidlertid forskjellen markant igjen, til over 45 prosent, skriver Finansavisen. I Hedmark koster en bruktbolig nå i snitt 53 prosent av kvadratmeterprisen for en ny bolig.

Det innebærer at man i disse fylkene kan risikere at selv før man har satt nøkkelen i døren så kan verdien av en ny bolig være mindre enn kjøpe- eller byggesummen.

Mindre forskjell i pressområdene

I Oslo, Hordland og Rogaland var imidlertid gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte eneboliger bare rundt 19 prosent lavere enn for nye eneboliger.

Nye eneboliger fullført i 2014 kostet i gjennomsnitt 30.904 kroner per kvadratmeter inklusive tomt. Kvadratmeterprisen for brukte eneboliger som ble omsatt samme år var i gjennomsnitt 21.138 kroner, ifølge SSB.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for nye eneboliger varierer fra 24.406 kroner i Finnmark til 52.765 kroner i Oslo. Nest dyreste by er Stavanger  med 42.120 kroner.

Kvadratmeterprisen på brukte eneboliger varierer fra 14.318 kroner i Nord Trøndelag til 42.606 kroner i Oslo, ifølge boligstatistikken fra SSB.

 

Les også: Kraftig brems i boligprisoptimismen

 

– Da får du et fall i boligprisene i Norge  

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.