Svært mange bedrifter tilbyr firmahytter til sine ansatte. Det vanlige er at selskapet enten kjøper eller leier en leilighet eller hytte på fjellet eller ved sjøen. Firmahytta tilbys til alle ansatte etter en rettferdig fordeling - det vil si at det kan gå lenge mellom hver gang den enkelte ansatte får gleden av å nyte påskeegget på firmahytta.

Les også: Trikser seg til firmahytte

Kommersiell leder Truls Furuseth i selskapet Prodess har tatt mål av seg å la valgmulighetene for de ansatte bli langt større.  Selskapets fire ansatte leter etter hytter, leiligheter over hele verden som kan være attraktive som firmahytter. Til nå har selskapet inngått leiekontrakter på rundt 480 steder rundt om i verden.  Disse tilbys deretter firmaer som ønsker overlate administrasjon av firmahytteordning til noen utenfor selskapet.

- Opprinnelig var forretningsideen at vi skulle tilby bedrifter å administrere alle deres velferdsgoder, inkludert firmahytter, men etterspørselen var helt klart størst på administrasjon av firmahytter, så fra januar ifjor begynte vi med det, sier Furuseth.

Nå har selskapet skaffet seg et 40-talls kunder, inkludert Statoil Fuel & Retail, Hafslund, Evry og Finansforbundet.

Dro til Barbados

Firmaene betaler en servicehonorar på 20.000-30.000 kroner i året, men beløpet stiger med antall ansatte, i tillegg betales det et beløp per ansatt som skal dekke en del av leiebeløpet på objektene som tilbys.

- I gjennomsnitt subsidierer bedriften 500 kroner per døgn per ansatt, men det varierer veldig, sier Furuseth.

Leieprisen på de ulike objektene varierer også kraftig. Selskapet tilbyr utleie på alt fra leilighet i Roma til villa i Toscana til hus i Grimstad. Det er selvfølgelig langt rimeligere med en leilighet nederst i alpinanlegget på Norefjell enn en luksusvilla på Barbados. 

- En kunde av oss gir de ansatte 15.000 kroner i året til bruk på firmahytteleie. Der gikk to ansatte sammen og leide villaen på Barbados. De fikk en fin ferie til en grei pris, sier Furuseth.

Sa opp Hafjell-leilighet

HR-sjef Beathe Wold i Finansforbundet har nettopp inngått avtale med Prodess, og har ikke reist til hverken Barbados eller andre steder ennå.

- Vi har valgt å si opp leieavtalen vi hadde på en leilighet på Hafjell, for å prøve denne ordningen. De andre ansatte har tatt det godt imot, sier Wold.

Hun sier at årsaken til den nye ordningen er at et mer mangfoldig tilbud om firmahytter vil gi et bedre tilbud til ansatte med forskjellige behov.

- Det er akkurat det vi opplever, sier Truls Furuseth.

- Det er jo ikke sånn at alle ansatte vil på fjellet i påsken. For noen er varmere strøk å foretrekke, sier han.

Strenge krav til kjøp

Det er ikke alle firmaer som kan kjøpe hytte til bruk for ansatte - i alle fall ikke hvis de vil at de ansatte skal slippe å skatte av fordelen ved bruk av firmahytta.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.