- Det er alltid noen som kommer på bunnfiske når påsken er over, sier eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo.

Han melder om nesten skyfri himmel, sol og to plussgrader fra fjellheimen, det han selv omtaler som «godt salgsvær».

Til tross for at årets salgssesong har vært god, venter Haatuft pågang fra såkalte «bunnfiskere» så snart påsken har forlatt hyttefeltene.

- Da skal de sjekke om selger er ferdig mørnet.

- Men er det egentlig mulig å bunnfiske med hell?

- Ja, det hender absolutt.

Lavsesong i mai og juni

For når påsken er over, er sesongen for fjellhyttene slutt.

- Både kjøper og selger vet det kan være en liten stund til neste gang. Som regel begynner salget i slutten av juli eller begynnelsen av august. Folk er til fjells også om sommeren, men mai og juni er ikke akkurat høysesong, forklarer Haatuft.

Dermed kan det være duket for et godt kjøp - dersom du treffer på rett selger.

- I noen situasjoner kan selger ha hatt forventninger, men samtidig sett at tiden har gått uten at hytta er blitt solgt. Kanskje er det da på tide å stikke fingeren i jorden og se på budet som ligger på bordet, sier Haatuft.

Anders Langtind i Privatmegleren. FOTO: Privat
Anders Langtind i Privatmegleren. FOTO: Privat

- Dønn stille

Ifølge megler og partner Anders Langtind i Privatmegleren vil de neste seks månedene være preget av kjøpers marked heller enn selgers.

Langtind selger blant annet fritidsboliger på Norefjell og Trysil.

- Det er kanskje nå i påsken og ukene etter at vi kan gjøre det beste kjøpet, det har jeg sett mange år på rad.

Langtind mener selgere må ta innover seg at markedsprisen ikke nødvendigvis er like høy som da de selv kjøpte, fordi prisoppgangen i hyttemarkedet har vært fraværende de siste årene.

- Jeg tror hyttemarkedet har stått dønn stille, og kanskje også gått litt ned enkelte steder, mener Langtind.

Mange selgere har justert prisene ned. Veldig mange av dem som har solgt nå, har kanskje vært villige til å selge for de samme prisene og kanskje lavere enn hva de kjøpte hytten for for ti år siden, sier han.

Tror bunnen er nådd

- Folk som prøver seg på noen bud nå kan ha store muligheter til å få en positiv tilbakemelding.

Det sier partner og megler Morten Høegh i Adv. Sem & Johnsen, som har Norefjell som sitt hovedområde. Han har likevel inntrykk av at hyttesalget i stadig større grad fordeler seg utover hele året.

- Dette har begynt å jevne seg ut. I fjor solgte jeg hytter i både mai og juni. Jeg ser også at folk gjerne vil se på objekter jeg har liggende ute senere. Men når vi kommer til juni tenker folk mer sommer og sjø.

Høegh sier det «alltid» vil være mulig å få en god deal på slutten av salgssesongen, til tross for at han mener prisbunnen er nådd.

- Det er nok flere som har sittet litt og trodd at bunnen ikke var nådd. Men den bunnen er nådd.

Selgers marked

Er du derimot på jakt etter en fritidsbolig på Sjusjøen, er ikke tidspunktet nødvendigvis det rette for å gjøre et priskupp nå.

Det mener eiendomsmegler Bente Holen Bergseng i Eiendomsmegler 1 på Lillehammer.

- Nei, egentlig ikke. Selgerne er ikke paniske. På Sjursjøen har vi en kort periode på noen måneder hvor markedet er stille, før salget kommer i gang igjen så fort det tørker opp og blir ordentlig sommer, forklarer hun.

Dermed kan selgerne stå overfor en god periode fremover.

- Sommeren og høsten er den beste tiden for salg, mener Bergseng.

 

Les også: Vinmonopolet skal holde åpent påskeaften

Skamroser norsk storbank

- Boligene selges raskere enn på lenge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.