Boligprisene fortsatte å stige i mars, men den sesongjusterte veksten var på moderate 0,1 prosent, viser prisstatistikken for bruktboliger som Eiendom Norge la frem onsdag.

- Bildet av at dette er en avmatning er forsterket, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.

Han peker på at det var betydelig høyere sesongjusterte vekstrater ifjor høst, med en oppgang på rundt én prosent i måneden. Senere dabbet det av til rundt en halv prosent og nå er det alstå kun såvidt sesongjustert vekst.

Juel ser for seg at utviklingen med svak månedsvekst vil fortsette.

- Men jeg blir ikke veldig forbauset om vi heller får svakere tall når vi kommer utover i året og inn i neste år, sier Juel.

I år har meglerhuset en prognose om en vekst på syv prosent i boligprisene sammenlignet med fjoråret og to til tre prosent neste år.

To forhold avgjør

Prognosene hviler på forutsetningen om at Norges Bank setter ned renten to ganger.

- Det blir lettere å sette ned renten nå, sier Juel og viser til at boligprisveksten har vært avtagende de siste månedene.

Prisutviklingen fremover vil bli avgjort av nettopp renten og hvordan det går i norsk økonomi, spår sjeføkonomen.

- Det blir en kamp mellom to megakrefter. Det ene er renten og det andre er arbeidsmarkedet og folks jobbrygghet. De går hver sin vei, sier Juel. 

Tror på nedgang

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er enig i at akkurat renten og arbeidsmarkedet vil bli helt avgjørende for boligprisutviklingen i månedene fremover.

- Vi er nødt til å ha begge tanker i hodet på en gang. Lavere rente vil føre til en bedre utvikling i boligprisene enn det ellers ville vært. Men arbeidsmarkedet er veldig viktig. Det er effektene fra høyere arbeidsledighet som vi tror vil overdøve effekten av lavere renter og føre til en viss nedgang i boligprisene det nærmeste året, sier Haugland.

- Men vi tror nedgangen blir veldig beskjeden, nettopp fordi vi tror på to rentekutt fra Norges Bank, legger hun til.

DNB Markets har en prognose om en boligprisvekst på to prosent i gjennomsnitt fra ifjor til i år. Dette anslaget har allerede vist seg å være noe lavt og må oppjusteres, ifølge Haugland.

- Men vi holder på vårt syn om en utvikling på minussiden med en viss nedgang i boligprisene fra andre halvår, sier Haugland.

Til neste år venter DNB Markets at boligprisene vil falle med to prosent sammenlignet med i år.

30 kvm uten bad. Gjett prisen!
Bad på deling med flere andre beboere la ingen demper på interessen da 30 kvadratmeter på Bislett ble solgt.
01:44
Publisert:
 

Les også:

Boligprisoppgang for 15. måned på rad

Færre tror boligprisene vil øke

Flertallet tror boligpristoppen er nådd dnPlus (DN+, krever innlogging)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.