- Vi konstaterer at boligsalget i mars fortsetter i en svært positiv trend, som har vart siden juni 2014, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

I årets første kvartal ble det solgt 31 prosent flere boliger enn i tilsvarende kvartal 2014, viser Boligprodusentenes mars-statistikk med tall for salg og igangsetting av nye boliger.

I Oslo steg salget med hele 136 prosent i denne perioden.

Igangsettingen av nye boliger øker med 30 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal ifjor.

Igangsettingen i Oslo økte med 28 prosent i denne perioden.

- Du får ikke plutselig en gigantisk vekst i igangsetting, men såpass gode salgstall viser at du får en mye bedre boligproduksjon i Oslo enn du hadde ifjor. Oslo-markedet er en viktig driver for hele det norske boligmarkedet, sier Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret, som utarbeider rapporten for Boligprodusentene.

I mars ble det solgt 34,2 prosent flere boliger enn i samme måned i 2014.

Igangsettingen falt åtte prosent sammenlignet med mars ifjor.

- Denne nedgangen vurderes ikke som noe trendbrudd, sier Jæger og viser til at påsken gir utslag i statistikken.

Leilighetsmarkedet dominerer veksten i salget, og utgjør salgsmessig over halvparten av solgte boliger i årets første kvartal. Veksten i årets første tre måneder er på 82 prosent mot samme periode ifjor. For eneboliger og småhus er salgsnivået relativt likt med ifjor.

Igangsettingsveksten forklares for en stor del av økningen for leiligheter. Det ble igangsatt 49 prosent flere leiligheter i årets første kvartal sammenlignet med samme tidsrom ifjor.

- 12 måneders rullerende igangsetting av boliger – fra mars 2014 til mars 2015 – ligger på 26.358, noe som er litt ned siden februar, sier Jæger.
Rullerende salg de siste 12 månedene ligger på 27.668 boliger, noe som er det høyeste nivået siden oktober 2013.

- Det er gledelig at salget og igangsettingen tar seg opp, men vi må ikke glemme at det fortsatt er et godt stykke igjen før man dekker det årlige boligbehovet på 37.000 nye boliger, sier Jæger.

- Nå har det vært en periode hvor tilgangen til nye boligprosjekter i Oslo sentrum har vært null. Det har gjort at du har fått en kraftig prisvekst i bruktboligmarkedet. Men når du ser at hjulene begynner å rulle igjen får du en normalisering i både brukt- og nyboligmarkedet, sier Birkeland.

 

Les også:

Her stiger boligprisene mer enn i Oslo

Spar 1 million på 52 minutter  

Utsolgt for nye toroms i Bjørvika 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.