VÅLER (HEDMARK): - Vi begynner å få mange kjøpere fra det sentrale østlandsområdet. Folk som er lei prisjaget og vil ha mer bolig for pengene.

Eiendomsmegler Jan Martin Rønes i Krogsveen Elverum viser DN rundt i den 96 kvadratmeter store eneboligen i Våler i Hedmark. Prisantydning: 1,1 millioner. Det utgjør en kvadratmeterpris på 11.458 kroner. Med på kjøpet får du stor garasje og pent opparbeidet hage. Tomten er på ett mål.

- Jo, den har nok et moderniseringsbehov, men er ellers preget av godt vedlikehold, sier Rønes. Han mener boligen vil passe perfekt for et ungt par i etableringsfasen - som kan tenke seg å ta et par strøk med malerkosten.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på boliger i Våler som annonseres aktivt på Finn.no ligger nå på 7.820 kroner. Det er billigst i Hedmark. Til sammenligning er kvadratmeterprisene for Oslo sentrum 104.254 kroner. Romsås er billigst i Oslo med en kvadratmeterpris på 29.533 kroner.

- Har slått oss til ro med flat prisutvikling

- Nei, her i Våler er det ingen Oslo-tilstander. Vi er vant til å lese om prisrekord på prisrekord i avisene, men i Våler har vi slått oss til ro med at prisutviklingen har vært forholdsvis flat de siste årene. Det gjør det jo også lettere å treffe riktig pris. Boligene går oftere under takst enn over takst, sier Rønes.

Stuen i eneboligen i Våler til 1,1 millioner har behov for en liten oppgradering. Men det går fint an å flytte rett inn i boligen.
Stuen i eneboligen i Våler til 1,1 millioner har behov for en liten oppgradering. Men det går fint an å flytte rett inn i boligen. (Foto: Mikaela Berg)
Krogsveen Eiendom har også andre boliger til salgs i Våler, blant annet en eldre enebolig med utleiedel priset til 990.000. Er du på jakt etter en enebolig med oppussingsbehov, kan du få den enda et par hundre tusen billigere.

Tall fra Eiendomsverdi viser at eneboliger solgt i Våler det siste året hadde en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 9.200 kroner. Gjennomsnittlig omsetningshastighet lå på 96 dager.
 

Laveste bruktboligpriser april 2015

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no - aprilstatistikken for bruktboliger.
Enkeltkommuner kan ha lavere priser og lengre liggetid, men disse måles ikke kvartalsvis, og det kan være svært få salg.

- Stort sett kommer det mellom null og fem på hver visning. Det er imidlertid noe helt annet når vi selger småbruk - da er det fullt hus og stormende jubel og salg til godt over takst. Men jeg tror ikke denne eneboligen vil bli noe vanskelig å kvitte seg med heller. I løpet av sommeren er den solgt, tror megleren.

- Tror du flere fra det sentrale østlandsområdet vil flytte ut i distriktet når boligprisene øker og øker?

- Ja, det høres logisk ut. Hvis man vil bo på en fornuftig måte, i alle fall. Du trenger ingen høy inntekt for å kjøpe deg bolig her i Våler, og det går fint an å ha et godt liv her også, sier Rønes.

- En glorifisering av Oslo sentrum

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen mener det er mye feilslått politikk som ligger til grunn for priseksplosjonen i Oslo og priser omtrent på stedet hvil i Våler og andre kommuner ute i distriktene:

- Det som skjer i Norge nå, er at vi ikke har noen boligpolitikk. Men vi har mange andre politikk-områder som gir boligprisoppgang i Oslo. Distriktspolitikken neglisjeres, vi har en halvhjertet samferdselspolitikk og en glorifisering av Oslo sentrum. I sum bidrar dette til økte boligpriser i hovedstaden. I dag må folk ofte flytte fra distriktene - og latterlige lave boligpriser - inn til Oslo for å få en interessant jobb. Flere store tunge arbeidsgivere må ut av Oslo for å endre på dette, sier han til DN.

Denne eldre eneboligen i Våler med utleiedel er til salgs for 990.000 kroner. (
Denne eldre eneboligen i Våler med utleiedel er til salgs for 990.000 kroner. ( (Foto: Finn.no))
Han mener Hedmark og andre fylker har et stort, uforløst potensiale.

- Hedmark er et av fylkene som allerede har tiltrukket seg flere nye beboere fra sentrale strøk, og når boligprisene stiger enda mer i Oslo, er jeg sikker på at flere vil følge etter. For boligprisene i Oslo skal videre opp de neste årene, sier Andreassen.

Les også: Her kommer det ingen på visning

- Ser ingen ende på boligprisveksten  

Pendlere presser opp boligprisene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.