Økonomen utdypet på et eiendomsseminar for boligutviklere torsdag, hvorfor DNB ikke tror det norske boligmarkedet er inne i en boligboble. Hun forklarte dette blant annet med at norsk økonomi er velsignet med en rekke støtdempere, som vil dempe et eventuelt fall i boligmarkedet som følge av lavere oljeinvesteringer og høyere arbeidsledighet.

- Selv om vi får svekkede lønnsoppgjør i år og de neste årene, vil rentekuttene bidra til å veie opp for dette. Det er en viktig faktor bak den myke landingen vi ser for norsk økonomi, sier Haugland.

Rentekuttene vil ifølge DNB sørge for å holde forbruket oppe.

De andre støtdemperne er en svakere norsk krone som gir bedriftene økt lønnsomhet og bedre konkurranseevne, muligheten for å føre en aktiv finanspolitikk og et fleksibelt arbeidsmarked.

- Det blir spennende å se hvordan innvandringen blir påvirket av den lavere veksten i norsk næringsliv. Jo mindre innvandring vi får fremover, jo mindre vil arbeidsledigheten øke og jo mindre negativ vil utviklingen i boligmarkedet bli, mener Haugland.

Hun viser til at arbeidsinnvandringen fra blant annet Polen, Litauen og Sverige allerede er svakere enn tidligere.

Oljeprisen driver boligprisene

DNB mener den viktigste forklaringen bak den sterke økningen i boligprisene i Norge de siste ti årene, er den sterke økningen i oljeprisene.

- Det har drevet norsk økonomi inn i en veldig god steam, sier Haugland.

Men i fjor sommer, etter at oljeprisen i lengre tid hadde ligget over 100 dollar fatet, kom omslaget. På nyåret i år lå oljeprisen rundt 45 dollar fatet, men har steget opp mot 65 dollar igjen. DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus tror den skal stige opp mot 85 dollar mot 2020.

- Men vi skal belage oss på at den ikke kommer tilbake til de gode nivåene vi har vært vant med så lenge, sier Haugland.

Selv om funnet av det enorme oljefeltet Johan Sverdrup vil sørge for milliardinvesteringer på sokkelen i mange år fremover, vil de lavere oljeprisene få konsekvenser også for norsk fastlandsøkonomi.

- Oljeprisene har gitt impulser til et stort antall bedrifter i fastlands-Norge, åpenbart til oljeservicesektoren, men i tillegg finnes et stort antall arbeidsplasser som lønnes indirekte av oljesektoren. Her er også arbeidsplasser som vil merke at tidene er blitt dårligere, sier Haugland.

Hun viser til anslag som tyder på at så mye som 330.000 jobber har en eller annen link til oljeindustrien.

- Det utgjør 13 prosent av alle sysselsatte i Norge, så det er en helt betydelig post i det norske arbeidsmarkedet som kommer til å merke motvind, sier Haugland.

Som eksempel viser hun til de store advokatfirmaene i Oslo som opplyser at 20 prosent av deres omsetning er knyttet til oljevirksomheten.

Til sammenligning utgjør offentlig sektor, den største arbeidsgiveren i landet, rundt 30 prosent av sysselsettingen.

Får ikke skrekken

Derfor tror DNB på flat investeringsutvikling i blant annet tjenesteytende bedrifter.

- Helt avgjørende for ledigheten blir det hvordan vi som forbrukere forholder oss til det som er på gang, sier Haugland.

Blant annet hvordan folk oppfatter det som blir skrevet i mediene om utviklingen. DNB tror imidlertid ikke nordmenn kommer til å strupe forbruket og sette alle pengene i banken i stedet.

- Vi ser ikke for oss at norske forbrukere kommer til å ta skrekken, sier Haugland, og viser blant annet til god sparerate i befolkningen nå, i forhold til etter bankkrisen på 90-tallet og tiden rett før finanskrisen.

- Heldigvis har vi lagt opp en stadig større del av inntektene vår i sparing, sier Haugland. Først og fremst som sparing i bolig ved nedbetaling av gjeld.

Økt arbeidsledighet har historisk bidratt til nedkjøling av boligprisen, men i motsatt retning virker boligmangel og fortsatt press på boligmarkedet i enkelte områder, i tillegg til at lav rente begrenser nedsiden mener DNB.

- Så summa summarum blir dette en ganske flat utvikling og en myk landing for boligmarkedet gitt de verste profetiene som finnes der ute når det gjelder konsekvenser for norsk økonomi av oljeprisfallet, sier Haugland.

Les også:

- Hindrer ikke rentekutt i juni

Mener verden står overfor nytt oljeprisregime

Fikk 1,6 mill. over prisantydning

Kan ikke boligprisene falle? dnPlus (krever innlogging, debatt) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.