Oslo har det laveste boligutbudet på denne tiden på mange år. Nå ligger det rundt 500 boliger færre ute for salg enn det pleier i begynnelsen av august (se grafikk).

Terje Tinholt.
Terje Tinholt. (Foto: Kristine Nyborg)

– Det har vært veldig få boliger til salgs i juli. Mange av dem som er blitt solgt har vært dårlige objekter som til slutt har gått. Det holder prisnivået noe igjen. Men responsen på det vi legger ut nå har vært veldig høy, sier eiendomsmegler og partner Terje Tinholt i Nordvik og Partners.

Boligprisene på landsplan falt 1,1 prosent i juli. Eneste region med prisstigning denne måneden var Oslo, med en oppgang på 0,2 prosent, viser prisstatistikken som eiendomsmeglerbransjen la frem onsdag.

Går i saueflokk

Hovedstaden hadde også de raskeste bolighandlene i feriemåneden, med en omsetningshastighet på 21 dager. Gjennomsnittet for landet som helhet var 46 dager.

Tips oss om boligsaker!

– Det er en underliggende skjevhet i Oslo, og med det tror jeg vi kan risikere at det vil komme et prissjokk utover det neste halvåret. Jeg blir ikke overrasket om vi ser fem–seks prosent stigning i Oslo utover året, sier Tinholt.

Han mener mange har vært tålmodige og utsatt boligkjøp.

– Nå har folk hoppet ned fra gjerdet og går i saueflokk etter objektene på markedet. Dette har vi fryktet en stund, sier Tinholt.

Samtidig håper han at effekten av prismoderasjonen rundt om i landet vil holde litt igjen på økningen i Oslo.

Frykter boligboble

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge påpeker at det er behov for en betydelig flere eiendommer til salgs i hovedstaden for å møte etterspørselen i markedet nå. Han støttes av sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret

– Det bygges altfor lite, og kommunale myndigheter setter begrensninger på boligbyggingen i sentral strøk, sier Senneset.

Senneset frykter også at andre enn vanlige privatpersoner presser prisene videre opp.

– Vi har vært inne på tanken om at en del av etterspørselen skyldes investorer. Det kan være skummelt hvis dette viser seg å være riktig.

– De store byene peker seg ut som gode plasseringsområder. De økte prisene tiltrekker seg investorer som gir høyere priser, og da begynner det å ligne på en boligboble, sier Senneset.

Hvis det viser seg at oppgangen i hovedstaden nå er investordrevet, frykter Senneset hva som skjer hvis de plutselig ombestemmer seg, og vender blikket mot aksjemarkedet i stedet.

– Da kan vi få et betydelig hopp i tilbudet av boliger, og da vil det skje noe med boligprisene.

I motsatt ende ligger Stavanger, der boligutbudet er dobbelt så stort som vanlig, og prisene falt 1,6 prosent forrige måned.

– Stavanger er en helt annet situasjon. Der er det flere boliger til salgs enn etterspørselen tilsier. Der kommer det til å være et moderat marked en tid fremover. Det er sannsynlig at vi vil få en prisnedgang utover høsten, men vi tror ikke på et markant fall, sier Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Leiligheten på 18 kvadratmeter i Parkveien 5 har en prisantydning på 2,15 millioner kroner.
Leiligheten på 18 kvadratmeter i Parkveien 5 har en prisantydning på 2,15 millioner kroner. (Foto: DNB Eiendom)
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.