MARBELLA, SPANIA. For to år siden sto over 637.000 boliger tomme i Spanias ferieboligområder i Andalucia - noen prosjekter kom aldri lenger enn halvveis.

Etter mange år med vill prisvekst stupte det spanske boligmarkedet, og kredittkrisen tvang små og mellomstore boligutbyggere og entreprenører ut i konkurs. Noen steder i de typiske ferieområdene i Spania ble overproduksjonen av små leiligheter så stor at det etterhvert så ut som rene spøkelsesbyer.

I dag ser situasjonen bedre ut, selv om nordmenn klokelig har holdt seg unna og foretrekker mer «safe» og mer veletablerte områder, forteller Christoffer Borg, som er daglig leder i Borg & Partners og har lang fartstid som norsk eiendomsmegler i Spania.

- Mellom 2000 og 2007 var det mange utbyggere som fikk finansiering, noen bygget på ukurante steder og med dårlig kvalitet. Men da markedet snudde, stoppet disse prosjektene helt opp. De mest kurante av dem har med store priskutt blitt solgt fortløpende de siste fire-fem årene, mens et par fortsatt står stille. Dette er et helt annet marked, og her er det ikke etterspørsel i det hele tatt, sier megleren.

- En grunn til at noen boliger er veldig billige

Han har tidligere sagt til DN at de trygge kjøpene er 100 prosent trygge, men de dårlige kjøpene vil bare bli enda dårligere.

- Hold deg til etablerte områder og hold deg til ferdige prosjekter i nærheten av sjø og strand. Der vil prisene holde seg. Folk vil ikke ha de minst attraktive objektene. Derfor ser vi at endel selgere har «jukset» i markedsføringen for å tiltrekke seg kjøpere. Gangavstand til strand er ikke alltid gangavstand til strand. Det er en grunn til at noen boliger er veldig billige, sier Christoffer Borg.

For et par år siden vurderte regionale myndigheter i Andalucia og på Kanariøyene med loven i hånd å beslaglegge - ekspropriere - boliger som sto tomme, og la bostedsløse flytte inn. Dette ble det aldri noe av.

Eiendomsmegler Christoffer Borg, her fotografert på stranden i Marbella.
Eiendomsmegler Christoffer Borg, her fotografert på stranden i Marbella. (Foto: Line Kaspersen)
 

Området Costa del Sol generelt og Marbella spesielt har sluppet unna spøkelsesbyene. Men det har ifølge Borg vært noen anlegg utenfor allfarvei som er tomme og har hatt en del problemer av forskjellige grunner.

- Nå er prisene på disse boligene blitt redusert så mye at man har solgt en del. Og de fleste anlegg, av de som er salgbare vel å merke, har de siste to-tre årene solgt jevnt og trutt. Samtlige er i ferd med å bli utsolgt, sier Borg.

«Freshet opp» for kjøp

Han peker imidlertid på at noen fortsatt ikke er salgbare - omtrent uansett pris. Disse vil trolig bli revet til slutt.

Norske kjøpere er stort sett fornuftige og har ikke hevet seg på disse prosjektene, til tross for kraftige priskutt, bemerker Borg.

- Nordmenn spesielt vil heller kjøpe i mer attraktive og «likvide» anlegg, hvor det hele tiden er kjøp og salg - enn billigst mulig, hvor det verken er hyggelig å være eller man får solgt igjen.

Utenlandske investorer har også reddet en del «dødsdømte» anlegg de siste par årene:

- Vi har sett at en del prosjekter som slet og gikk konkurs ble kjøpt opp av utenlandske investorer og så forbedret på forskjellig vis. De er blitt modernisert, fått oppjustert standarden, fått bedre basseng, gym, tennisbaner, restaurant og generelt blitt «freshet opp». Med slike grep blir leiligheter mer lettsolgte - dog med store rabatter fra opprinnelige priser, forteller Christoffer Borg.

Les også: - Ingen er mer kresne enn norske ferieboligkjøpere

Her vil «alle» pengesterke nordmenn kjøpe feriebolig i Spania

- Vi har kjøpt flybilletter til Spania siste helgen i oktober og påsken neste år - nå mangler bare ferieboligen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.