Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk er overrasket over den sterke veksten i boligprisene i august.

Boligmarkedet: Sterkeste augustpriser på seks år  

- Jeg ble litt overrasket over at de var såpass sterke, selv om tallene nok må ses i lys av de relative svake juli-tallene, sier Bjørnstad.

I juli falt boligprisene med 1,1 prosent nominelt.

Til og med i oljeutsatte Rogaland steg prisene i august. Bjørnstad sier det nok er snakk om tid før de faller videre. Stavanger er den eneste av de store byene som har hatt fall i boligprisene det siste året, men i august steg de med 1,3 prosent.

- Det er dette som gjerne skjer når et boligmarked er i omslag. Selgerene har litt is i magen i starten, og setter seg på gjerdet og observerer. Det tar ned aktivitetsnivået i markedet. Hvis markedet er vedvarende svakt, vil selgerne godta prisnedgang etterhvert, sier Bjørnstad. Han sier at Rogalands markedet også er preget av at renten er lav.

- Dermed klarer markedet å holde seg litt til, sier Bjørnstad.

Rentekutt?
Han er usikker på prognosene for boligprisene fremover.

- Jeg stiller spørsmål ved når prisveksten skal komme ned på samme nivå som lønnsveksten. Samtidig så er det sånn at hver gang vi får en rentenedgang så vil boligprisene stige mer enn lønnsveksten. Dette kan fortsette, sier Bjørnstad. 

Flere analysemiljøer venter at Norges Bank setter ned renten i september. Handelsbanken er usikker på om de sterke boligpristallene vil stoppe kuttet.

Årsveksten i boligprisene økte fra 6,8 prosent i juli til 7,7 prosent i august. Norges Bank har lagt til grunn en årsvekst på 6,5 prosent i tredje kvartal.

- Vi tror Norges Bank vil konkludere med at den nåværende årsveksten er betydelig sterkere enn ventet, skriver makroøkonom Marius Gonsholt Hov i en kommentar fra Handelsbanken Capital Markets.

- Alt annet likt kunne dette føre til at Norges Bank ikke kutter styringsrenten i september, påpeker økonomen.

Han peker likevel på at det mye usikkerhet knyttet til det neste rentemøtet.

- Vi føler det er for tidlig å trekkes oss fra vår forventning om rentekutt. Vi mener avgjørelsen vil avhenge av hva Norges Bank er mest bekymret for; utsiktene for realøkonomien eller utsiktene for boligmarkedet, skriver Gonsholt Hov.

Skjønner ikke boligprisveksten
SSBs ferske prognoser for boligmarkedet viser få tegn til at boligmarkedet skal roe seg. Men de innrømmer samtidig at deres modeller ikke klarer å forklare boligprisveksten.

- Lavere realrenter stimulerer låneopptaket, og boligprisene og husholdningenes gjeld påvirker hverandre gjensidig. Økningen i boligprisene hittil i år er likevel høyere enn det modellen vår kan forklare, skriver SSB i konjunkturrapporten.

 

Les også:

- Det smerter hver måned

Cecilie Fredriksen: – Min far JFs filosofi kan bare beskrives som «lean and mean»

Se DNTV: Vi fikk første kikk på Sonys nye flaggskip

Sony Xperia Z5
SOny Xperia imonerer med en fantastisk skjerm, og lovnader om lang batteritid. DNs Magnus Eidem er på teknomessen IFA.
01:32
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.