Småhusplanen i Oslo omfatter rundt 29.000 eiendommer og utgjør 16 prosent av byggesonen i Oslo. Den er svært detaljrik og har for eksempel bestemmelser som at alle trær med 90 centimeter stammeomkrets eller mer skal bevares og at målet skal tas én meter over bakken.

Bygging i eplehager - særlig på Oslo vest, har ofte vært gjenstand for sterk misnøye fra beboerne rundt.

I revideringen av planen i 2013 gikk derfor Oslo kommune inn for en enda strengere regulering for utbygging i disse områdene. 

Fikk medhold

Det fikk utbyggere som Neptune Propierties og Location Holding til å steile.

Sammen med arkitekt Pål Tysland i K2 Arkitektfirma klaget de inn småhusplanen til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Det viktigste klagepunktet var at beboerne i områdene ikke ble informert om de store endringene i planen. Klagerne var svært fornøyd med at Fylkesmannen ga de medhold og stemplet planen som ugyldig i sommer.

– I 2013 sto en lang kø av arkitekter og utbyggere utenfor Rådhuset for å advare mot konsekvensene av at de vedtok en særdeles komplisert revidering av reguleringsbestemmelsene for småhusbebyggelsen i Oslo. Men politikerne og plan- og byggetaten i kommunen vendte det døve øret til, sa Tysland til DN etter vedtaket. 

Sanner sa nei

Oslo kommune nektet imidlertid å godta vedtaket fra Fylkesmannen, og klaget vedtaket inn til Kommunaldepartementet og statsråd Jan Tore Sanner.

Torsdag kom beslutningen.

«Departementet har etter en grundig vurdering kommet til at fylkesmannens vedtak er ugyldig».

Departementet innrømmer i meldingen at de har tatt hensyn til at konsekvensene ved å erklære planen for ugylding ble svært store.

«Det er fattet over 2500 vedtak med grunnlagt i den reviderte småhusplanen».

DN har tidligere skrevet at det har hersket et visst kaos i Plan- og byggingsetaten i Oslo etter Fylkesmannens opphevelse i juni. Alle søknader måtte nå behandles etter reguleringsplanen fra 2006.

Gir seg ikke

Saken er imidlertid ikke avsluttet.

Klagerne har bedt om en vurdering av selve innholdet i planen.

«Departementet skal nå behandle selve klagesaken på den reviderte småhusplanen som har kommet. Klagerne mener at bestemmelsene i planene er uklare, og at enkelte bestemmelser er i strid med loven».

- Vi har en veldig interessant problemstilling, mener Andre Falcenberg i Location Holding.

- La oss si at du kjøpte en eiendom i Oslo for 30 dager siden, og da fikk opplyst at det var 2006-planen som gjaldt. Da har det vært en reguleringsendring, uten at du har fått varsel. Jeg kan ikke forstå hvordan kommunen kan gå tilbake til 2013-planen, sier Falcenberg til DN.

- Ingen endring

Han mener avgjørelsen ikke «holder vann», og er «svært» forundret over at departementet har holdt møter med andre parter - uten å invitere klagerne. Dette er blant sakene Falcenberg nå vil ta opp med ombudsmannen.

- Fylkesmannen skrev 18 sider med slakt og det er ett av momentene som er omtalt på disse sidene som nå er opphevet. Vi føler at ingenting har endret seg selv om departementet kommer med denne uttalelsen, sier Falcenberg.

Planen hans nå er benytte seg av de tre siste ankemulighetene klagerne har: kongens statsråd, ombudsmannen og til slutt domstolen som siste instans, utdyper Falcenberg.

- Slaget er på ingen måte tapt, legger han til.

Åtte klager

Etatsdirektør Ellen Sde Vibe i Plan- og bygningsetaten avviser overfor DN at Oslo kommune har mottatt noen erstatningskrav. Enkelte personer har derimot sendt inn klage.

- En rask gjennomgang tilsier at vi har mottatt cirka åtte klager på enkeltbyggesaker behandlet etter 2013-planen etter fylkesmannens vedtak 15.06, opplyser de Vibe.

- Som alle utbyggere vet, er det gjeldende planvedtak som styrer arealbruken. Inntil departementet da har ferdigbehandlet klagesaken, er det 2013 -planen som gjelder, sier de Vibe til DN.

- Så det er ikke problematisk for dere å ugyldiggjøre fylkesmannens vedtak?

- Det departementet nå har gjort, er å si at fylkesmannens vedtak ikke var gyldig.

- Men kan man gjøre det, må ikke beboerne varsles før vedtaket fattes?

- Nei, den behandlingen fylkesmannen har hatt, er en behandling av en klage på et planvedtak. Klagebehandlingen er fortsatt ikke ferdig, så den skal departementet selv ta nå. Inntil den er ferdigbehandlet, gjelder 2013-planen, gjentar de Vibe.

 

Les også: Sjeføkonom: - Ikke i nærheten av å demme opp for svakheten fra oljebremsen

Asia i dag: Dette er en 100 mrd. dollar gorilla

Tre nye kollisjonstester

 

Se også:

- Kan få en skvis i markedet om to, tre år:

- Kan få en skvis i markedet om to, tre år
Oljeanalytiker Thina Saltvedt om inntrykkene fra "Oil&Money"-konferansen i London.
04:07
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.