Boligprisene i Sverige er opp 15 prosent det siste året og har doblet seg på ti år.

Nå har det også kommet nye advarsler om en mulig boligboble i Sverige fra Konjunkturinstitutet (KI), en offentlig etat som hører inn under Finansdepartementet: - Et krasj helt enkelt

- Svenske aviser er i disse dager fulle av snakk om at vi har en boligboble, men vil den sprekke? Nei, jeg ser ingen tegn på at vi vil få et «boligkrasj», sier professor Mats Wilhelmsson ved den Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Onsdag deltok han på konferansen «Boligmarkedetù som Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) arrangerte i Oslo Konserthus.

- Det jeg har hørt her i dag kunne like gjerne handlet om Sverige - minus oljen, selvfølgelig. Det er utrolig mange likheter mellom det norske og det svenske boligmarkedet, sier Wilhelmsson.

- I Sverige snakket vi om en boligboble i 2009 også, men hva skjedde? Jo, prisene har bare gått videre oppover siden den gang, sier han.

Nok boliger - men på feil sted

Han peker på en rekke faktorer som har påvirket boligprisene i Sverige: Det har vært en kraftig urbanisering, det ligger for få boliger i storbyområdene - der de fleste vil bo, renten er på et svært lavt nivå,  og god lønnsutvikling og lavere skatter har gitt svenskene mer penger å rutte med.

- Det bygges mye i Sverige i dag. Problemet er ikke at det ikke er nok boliger, problemet er at boligene ligger på feil sted. Der er det en mismatch, sier professoren.

- I dag kan man få en flytende lånerente på 1,5 prosent. Selvfølgelig vil den ikke holde seg så lav bestandig. Renten skal jo opp, spørsmålet er imidlertid når. Og dét kan ta tid, bemerker han.

I dag går en rekke leiligheter i Sveriges beste strøk for 100.000 kroner kvadratmeteren, boliger rives vekk før visning, og på visninger kan det være over 100 som dukker opp, forklarer professoren DN.

- «Alle» flytter inn til byene. Det handler om tilbud og etterspørsel, og jeg ser ikke helt at dette vil endre seg fremover, sier han.

Ikke fremmed for en priskorreksjon

Når Mats Wilhelmsson snakker om et krasj, tenker han på en prisnedgang på 30-50 prosent.

- I hvilke tilfeller kan dette komme til å skje? Tja. Da må vi få en kraftig stigende rente, kraftig økning i arbeidsledigheten, mye mer boligbygging enn i dag, en deurbanisering - eller politiske beslutninger som gjør det dyrere å eie bolig. Men når man ser på prognosene fremover, er det ingenting som tyder på at dette vil skje på kort sikt, sier han.

En priskorreksjon er han derimot ikke fremmed for.

Ja, boligprisene har steget mye og er på et veldig høyt nivå nå, så jeg ser ikke bort fra en korreksjon. Men et krasj? Nei. Et krasj krever mer enn bare høye boligpriser. Den prisutviklingen vi har sett til nå, er et resultat av at etterspørselen er større enn tilbudet i de store byene, sier han.

Også finansminister Siv Jensen (Frp) deltok i dag på boligkonferansen. Hun er bekymret for stigende boligpriser og husholdningenes høye gjeld.

Les mer her: - Vi må unngå at folk tar opp for mye lån og havner i gjeldsfella

DN presenterte i dag helt ferske prognoser fra Samfunnsøkonomisk analyse for boligprisutviklingen på landsbasis, på fylkesnivå og for seks byer. Prognosene ble lagt frem på eiendomskonferansen i Oslo onsdag: Spår tre år med prisfall i Stavanger dnPlus (DN +)

- Vi tror boligprisene stiger videre, selv om veksten flater litt ut, sier sjef­økonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Les også: «Boligpensjon» tvinger seg frem

- Jeg ønsker at boligen skal skille seg ut (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Er med i patruljeløp for 18. gang: – Vi er stayere

Er med i patruljeløp for 18. gang: – Vi er stayere
Hvert år måler fire 70- og 80-åringer krefter, psyke og treffsikkerhet i et 12 timer langt patruljeløp. Mot soldater som er minst halvparten så gamle.
02:16
Publisert: