DN skriver tirsdag om en eiendomsmegler som fristet med en «veldig hyggelig dame rundt 40» som nabo.

Les hele saken her: Deler ut private opplysninger om naboene

Fagdirektør for bolig Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet kaller slik innhenting og utsendelse av opplysninger uakseptabelt og svært kritikkverdig.

Men hva hvis naboen ikke er en hyggelig, men deriomt ganske plagsom?

- Hvis man ikke opplyser om en nabotvist eller en særlig vanskelig nabo er det en mangel. Det er helt klart i juridisk teori. Og da mener jeg det kan være grunnlag for prisavslag, men det krever en del, sier partner Paal I. Haugaard i advokatfirmaet Bing Hodneland, som har jobbet mye med eiendomsrett.

Haugaard peker på at mangelen ligger i at en slitsom nabo kan forringe bokvaliteten voldsomt.

 

  Finnes ingen dommer

Likevel finner han ikke avsagt dommer på at man kan heve kjøpet fordi man fikk en plagsom nabo selger ikke opplyste om.

– Det synes for meg som om de gangene manglende opplysning om naboproblematikk har vært oppe, så har forholdet ikke vært så alvorlig at noen hittil har fått prisavslag, sier Haugaard. Han antar dette har to forklaringer, dels at selgere gir riktige opplysninger, og dels at de særlige tilfellene løses før salget ved at sameiet fremmer salgspålegg og begjærer tvangssalg av den seksjonen der det er svært alvorlig husbråk.

  Ikke nok til tvangssalg

Haugaard sier disse opplysningen er viktige fordi det er vanskelig for et sameie å nå frem med begjæring om tvangssalg, ettersom eiendomsretten står sterkt.

– Ting som du og jeg ville opplevd som svært sjenerende vil normalt ikke være nok til at du kan få tvangssolgt leiligheten over. I de sakene sameiet har nådd frem har det som regel vært vesentlig mislighold i form av høy musikk og husbråk til alle døgnets tider i kombinasjon med bruk av rusmidler, ofte narkotika, hvilket har ført til ulevelige forhold for naboene. Gjentatt alminnelig husbråk er ikke nok, sier Haugaard.

Informasjonssjef Dag Are Børresen i Help Forsikring bekrefter at de jevnlig har denne type saker.

– Og mitt inntrykk er at det er blitt flere saker som gjelder naboforhold, men vi har dessverre ikke eksakte tall på naboforhold, sier Børresen.

Han peker på at dette handler om forventninger du kan ha til boligen du har kjøpt.

– De som skal selge bør spørre seg om hva de ville likt å vite selv før de hadde kjøpt huset, sier Børresen.

Les også: Rekordhøyt salg av nye boliger

Apple avslører hemmelige strømmetall

Statoil sier opp 135 ansatte i USA  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.