Torsdag stemmer Stortinget over en innstilling fra justiskomiteen om tryggere bolighandel. Et mindretall fra Arbeiderpartiet har ønsket en rask revidering av avhendingsloven som regulerer bolighandel mellom kjøper og selger for å få ned det høye konfliktnivået mellom partene.

– I et slikt lovarbeid mente vi det er naturlig at spørsmålet om obligatorisk boligsalgsrapport ble vurdert. Vi registrerer at regjeringen var helt imot å starte et slikt lovarbeid, noe vi beklager, sier komitémedlem og stortingsrepresentant Kari Henriksen fra Arbeiderpartiet.

Komitéflertallet med regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet i spissen mener «problemet med mange tvister kan løses på andre måter enn gjennom ny lovgivning». De mener også en obligatorisk boligsalgsrapport vil være et fordyrende element i mange tilfeller, i tillegg til at det er begrenset hva en slik rapport kan avdekke.

Takstbransjen har lenge jobbet for å få innført en slik tilstandsrapporter ved salg av bolig i stedet for de enkle verdi- og lånetakstene som mange bruker i dag. Bransjen tror det kan få ned antallet tvister mellom boligselgere og -kjøpere. Nito Takst, som organiserer 540 takstingeniører, er skuffet over komiteens innstilling.

– Det er et svik mot forbrukerne, som er de store taperne, sier administrerende direktør Espen Fuglesang i Nito Takst.

Norges Takseringsforbund (NTF), som representerer rundt 1250 av landets takstmenn, synes ikke innstillingen er spesielt overraskende gitt at forslaget kom fra opposisjonspartiet Ap.

– Regjeringspartiene har sine egne initiativ på gang som også er gode, mener administrerende direktør Are Andenæs Huser i NTF.

Han viser blant annet til at justisdepartementet skal utrede en regulering av takstbransjen. I dag er det slik at enhver kan kalle seg takstmann uten noen form for godkjennelse. I tillegg har Finanstilsynet etter pålegg fra finansminister Siv Jensen et forslag ute på høring som skal få opp bruken av boligsalgsrapporter uten at det skal bli obligatorisk.

– Det forslaget er for svakt og må strammes til om det skal ha den effekten finansministeren og regjeringen ønsker, sier Huser.

Les hele avisen

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.