For å dempe temperaturen i boligmarkedet så Finanstilsynet seg i sommer nødt til å stramme inn på bankenes mulighet til å dele ut nye boliglån.

En lavere styringsrente har bidratt til å sende boligprisene videre opp i pressområder som Oslo og Bergen, mener seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Nå har seniorøkonomen fått øye på en enda en faktor som kan trigge boligprisene videre opp:

- En åpenbar oppsiderisiko for våre prognoser i forhold til økt etterspørsel i boligmarkedet, er asylstrømmen som har blitt så uventet sterk, uttalte Haugland på et frokostmøte i regi av Norske boligbyggelags landsforbund (NBBL) denne uken.

Begrenset nedside

DNB-økonomen understreker at effekten er usikker, men er likevel ikke i tvil om hva som kan skje.

- Mange skal bosettes her etterhvert. Det vil utgjøre oppsiderisiko på boligprisestimatene våre, og kanskje bidra til at boligprisnedgangen blir mindre enn vi legger til grunn, forklarte Haugland.

Hun mener Norge har respondert «dårlig» på boligsiden i forhold til befolkningsveksten de siste årene.

Det har ført til et gap mellom økningen i antallet husholdninger og økningen i antallet boliger.

- Det betyr at nå når konjunkturene svikter, så vil ikke vi stå med masse boliger som ingen vil flytte inn i. Det gjør nedsiden i boligmarkedet veldig mye mer begrenset enn vi har sett i land som Irland og Spania, forklarer Haugland.

Administrerende direktør Thor Eek i Norske boligbyggelags landsforbund (NBBL).
Administrerende direktør Thor Eek i Norske boligbyggelags landsforbund (NBBL). (Foto: PRIVAT)

Underliggende boligbehov

Administrerende direktør Thor Eek i NBBL  forklarer at bransjen har bygget i underkant av 30.000 nye boliger de siste årene - og enda mindre lenger tilbake.

- Dette har ført til et undereliggende behov for boliger. Da er det ikke særlig bedre at vi får inn enda større tilflytting som øker behovet for enda flere boliger, sier Eek.

Han sier behovet for boliger til flyktninger først og fremst må dekkes gjennom leiemarkedet.

- Hvis ingenting gjøres vil boligprisene ikke usannsynlig stige. For et større press på leiemarkedet gjør det mer aktuelt å kjøpe bolig for ulike grupper som vil leie ut, tror han.

Vil bygge i pressområder

Fremover mener han det må bygges «godt over» 30.000 boliger for at Norge i det hele tatt skal kunne klare å takle flyktningsituasjonen til neste år.

Størsteparten av denne utbyggingen må skje i de såkalte pressområdene, hvor folk ønsker å bo, fortsetter han:

- I Bergen, Oslo, Trondheim, Tromsø. Jeg tror de holder seg unna Stavanger, hvor den største utfordringen er de 300-400 ferdigstilte, usolgte boligene. Det er et lager som på et eller annet vis må ut før det kan igangsettes en sterk nybygging, sier NBBL-direktøren til DN.

- Men da er vel dette en god anledning til å «tømme» lageret?

- Ja, nå er vi i en situasjon hvor det står mange ledige boliger i Stavanger. Det kunne tenkes at Staten og kommunen i samarbeid kunne gå sammen og kjøpe en del av disse boligene for å bruke dem som flyktningeboliger, mener Eek.

– Dette henger sammen, sier finanskomité­medlem Torstein Tvedt Solberg (Ap). FOTO: Pressefoto
– Dette henger sammen, sier finanskomité­medlem Torstein Tvedt Solberg (Ap). FOTO: Pressefoto

- Regulerer prisene

Torstein Tvedt Solberg er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Rogaland og medlem av Finanskomiteen. Han frykter ikke at boligprisene i Norge vil øke som følge av flyktningstrømmen.

- Jeg tror ikke dette vil presse prisene spesielt, særlig ikke dersom kommunene selv i større grad kan passe på at de får flere boliger, sier han til DN.

Solberg peker på at kommunale utleieboliger ofte er bygget av kommunen selv, eller enkeltboliger som kommunen kjøper. Dermed tror han flyktningstrømmen vil kunne regulere boligmarkedet nedover.

- Det er heller en positiv faktor som regulerer boligmarkedet og bidrar til å presse prisene ned mer enn å presse prisene opp, sier han.

For å lykkes med bosettingen fremover, må kommunene få mer støtte fra Husbanken, mener Solberg.

- I tillegg må regelverket bli mer fleksibelt. Vi har vært flinke til å løse den midlertidige krisen, men den store oppgaven på boligsiden er hvordan vi skal løse det når disse skal bosettes, sier Ap-politikeren.

Må forenkle

Stortingsrepresentant og nestleder Svein Flåtten (H) i Finanskomiteen mener forenklede byggeprosesser er avgjørende for å lykkes med bosettingen.

- Man bygger ganske fort. Planleggingssiden i Norge er mye større og lengre enn selve byggetiden for store byggeprosjekter, sier han til DN.

Til tross for at flyktningstrømmen sannsynligvis vil øke etterspørselen etter boliger, vil det neppe sende prisene oppover, mener Flåtten.

- Det vil nok ikke ha særlig innvirkning til å begynne med, men etterhvert som utplasseringene i kommunene kommer vil det bli betydelig behov for gode og rimelige leiligheter. Vi vet ikke hvor mange som blir her, men det vil i hvert fall ikke ha noen negative virkninger. På lengre sikt kan det øke etterspørselen noe, sier han til DN.

 

Les også: – Godt nytt for oss, skikkelig dårlig nytt for as Norge

Meny og Kiwi kaster Hattings pølse- og hamburgerbrød ut av butikkene

Euroen faller til det svakeste nivået på syv måneder

 

Se også:

Drømmen om en svart trøye:

Drømmen om en svart trøye
00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.