Boligprisene steg 0,4 prosent i november sammenliknet med oktober, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 1,1 prosent (se forklaring i faktaboks).

- Vi er overrasket over at november ble så sterk. Vi trenger en økt tilbudsside for at vi ikke skal få en for sterk boligprisvekst inn i 2016, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer.

Prisene er nå 6,0 prosent høyere enn i november 2014.

- Etter flere måneder med moderat prisutvikling fikk vi i november en sterk boligprisvekst, fastslår Dreyer.

Selv med en solid november-måned, er årveksten i boligprisene likevel noe svakere enn hva Norges Bank har sett for seg.

Norges Bank har lagt til grunn en årsvekstrate på 6,3 prosent i boligprisene i 4. kvartal.

I morgenrapporten sendt ut før boligtallene ble lagt frem påpekte Handelsbanken Capital Markets at det kreves en sesongjustert månedsvekst i boligprisene på 1,6 prosent i både november og desember for at sentralbankens prognoser skal slå til.

- Selv om en skal være forsiktige med å konkludere basert på en enkeltmåned, er dette et signal om at det fortsatt vil være god aktivitet i boligmarkedet i tiden fremover, mener han.

Prisene hittil i 2015 er 7,2 prosent høyere enn de var i 2014. Uendrete priser ut året gir en årsendring på 7,3 prosent.

Novemberprisene: Se oversikt nederst i saken

Regionale forskjeller

- Det er fremdeles god aktivitet i Oslo, selv om det rapporteres om et mer selektivt marked. Årsaken til prisutviklingen i november er nok at tilbudet har gått betydelig ned. I Oslo og på Østlandet er det et betydelig underskudd på boliger på boligsiden. Den negative prisveksten vi har sett i Stavanger har også avtatt. Men det gjenstår å se om dette er et blaff, sier Dreyer.

Prisendringen i de store byene i november (siste 12 mnd i parentes):
Oslo:           +0,9% (+10,0%)
Tromsø:      +0,4% (+6,8%)
Bergen:      +0,2% (+6,9%)
Trondheim: +0,4% (4,8%)
Kristiansand: +0,2% (+4,5%) 
Stavanger:   -0,6% (-0,3%)

Færre til salgs

- Vi er avhengig av at det kommer mange boliger ut i markedet fremover, hvis vi ikke skal få en sterk prisvekst de første månedene i 2016, mener Dreyer.

Les også:  SSB: Lav rente presser opp boligprisene

I november ble det solgt 6.767 boliger mot 8022 i oktober og 9299 i september. I november 2014 ble det solgt 6.798 boliger.

Ved utgangen av november lå det 11.777 bruktboliger på Finn.no mot 13.605 i oktober og 14.103 i september. I november 2014 lå det 11.637 bruktboliger på Finn.no.

Christian Dreyer.
Christian Dreyer.

 

Raskest i Oslo

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 36 dager i november mot 35 dager i oktober og 31 dager i september. I november 2014 var formidlingstiden 36 dager.

Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt.

Salgene gikk raskest i Oslo, hvor det gjennomsnittlige boligsalget i november tok 17 dager. Drammen var hakk i hel med 18 dager.

Troms uten Tromsø var tregest med 102 dager. I Stavanger var gjennomsnitlig omsetningstid 59 dager, mot 53 dager i oktober.

 

Les også:
Tjener mer på oppussing enn jobben 

Boligprisprognoser for 2016: Her stiger prisene mest

Bor du i et "hot or not" område?

Her rakner boligprisene

Se DNtv: Dette er bilen som skal fornye Volvo

Her er Volvo S90
Volvo skal etablere seg i premiumsegmentet med den nye store sedanen sin.
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.