- Salget er veldig, veldig bra. Dette er et toppår, sier eiendomsmegler Petter Birkrem i Privatmegleren Ullevål, som har solgt hytter på Trysil siden 2007.

Hittil i år har hyttemegleren solgt unna mellom 90 og 100 enheter i Trysil. Nå er han på vei opp i fjellheimen for å forberede seg til julevisningene

- Mye har gått på og over prisantydning. Slik var det ikke for ett og to år tilbake, sier han.

PRISØKNING: Eiendomsmegler Petter Birkrem solgte nylig en hytteleilighet for 1,93 millioner kroner. For ett år siden ga selgeren 1,55 millioner kroner for den. FOTO: PRIVATMEGLEREN
PRISØKNING: Eiendomsmegler Petter Birkrem solgte nylig en hytteleilighet for 1,93 millioner kroner. For ett år siden ga selgeren 1,55 millioner kroner for den. FOTO: PRIVATMEGLEREN

- Regionale forskjeller

Oppgangen bekreftes av eiendomsinformasjonstjenesten Ambita.

- Det totale salget av fjellhytter har økt noe i løpet av det siste året, men vi ser betydelige regionale forskjeller, sier Stig W. Seljeseth, administrerende direktør i Ambita, til DN.

Det ble i høst (september til november) solgt 1642 objekter i områder DN har definert som «fjellhyttekommuner», viser ferske tinglysingstall.

Dette er en oppgang på nesten 100 objekter fra samme periode ifjor.

- Fjellhytter i Gausdal, Voss og Ål har økt kraftig i popularitet, mens det går tregere i Hovden og Sirdal. Her er ligger nedgangen på henholdsvis 25 og 34 prosent, og salgsutviklingen preges nok av den generelle utviklingen for boligmarkedet i Stavanger og Sandnes, sier Seljeseth.

Se oversikt nederst i saken!

Prisoppgang

Eiendomsmegler Birkrem på Trysil solgte nylig en hytteleilighet for 1,93 millioner kroner. For ett år siden ga selgeren 1,55 millioner kroner for den, og i mellomtiden er det ikke foretatt oppussing eller lignende.

«Gevinsten» på 380.000 kroner mener Birkrem illustrerer en positiv prisutvikling i hyttemarkedet det siste året.

- Det er tydelig at prisene har gått opp, sier han.

I løpet av året har Trysil-megleren solgt to hytter for over 20 millioner kroner, noe han anser som «all time high».

- Før har det blitt solgt én hytte over 15 millioner hvert femte år i Trysil. At det gikk to over 20 millioner på ett år er uvanlig, sier han.

TOMT: Eiendomsmegler Christian Haatuft Eiendomsmegler 1 på Geilo har omtrent ikke flere hytter å selge før jul. - Det er relativt lite igjen, sier han. FOTO: Hege Hegle
TOMT: Eiendomsmegler Christian Haatuft Eiendomsmegler 1 på Geilo har omtrent ikke flere hytter å selge før jul. - Det er relativt lite igjen, sier han. FOTO: Hege Hegle

Utsolgt

På Geilo er eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 mer eller mindre utsolgt.

- Vi er veldig fornøyd med 2015 så langt. Utfordringen nå på slutten av året, er at vi har solgt ut veldig mye av det vi hadde. Det er relativt lite igjen, forklarer han til DN.

Gjennom høsten har antallet hytter til salgs ligget jevnt mellom 130 og 140 i dette området, ifølge Haatuft.

- Nå er vi under hundre, og mange av disse er prosjekterte hytter som ikke er bygget. Det er ikke mange når du tenker på at kommunen har 6000 fritidseiendommer, mener han.

- Er det rett og slett for få hytter i markedet i forhold til etterspørselen?

- Ja, slik ligger det an akkurat nå, sier Haatuft.

Ivrige kjøpere

Han opplever ingen «prisbonanza», men har inntrykk av at kjøperne er mer ivrige enn på lenge.

Salgsvolumet til Eiendomsmegler 1 på Geilo har hittil i år økt med rundt 14 prosent sammenlignet med 2014, opplyser Haatuft.

- Kjøperne er nok der. Flere har ringt og sendt epost med spørsmål om det ikke er flere hytter ute for salg enn det de klarer å finne på finn.no, forteller han.

I 2015 er det solgt to fritidsboliger i 20 millioner kronersklassen i Trysil. FOTO: PRIVATMEGLEREN
I 2015 er det solgt to fritidsboliger i 20 millioner kronersklassen i Trysil. FOTO: PRIVATMEGLEREN

Lav rente

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror rekordlave utlånsrenter er en viktig årsak til at mange nordmenn nå velger å kjøpe fjellhytte.

Den svake kronen kan også ha bidratt til kjøpelysten, tilføyer han.

- Mange tenker kanskje at det er «lurt» å feriere i Norge nå. En svak krone kan ha gjort det mindre attraktivt å kjøpe feriebolig i utlandet og mer attraktivt å kjøpe hjemme, sier Bruce, som heller ikke utelukker muligheten for at økt kjøpekraft hos dansker og svensker også har trukket dem til det norske fjellhyttemarkedet.

Bruce påpeker i tillegg at flertallet av nordmenn ikke er rammet av oljenedtur og oppsigelser.

- I mange næringer går det veldig bra. Arbeidsledigheten faller utenfor de fire vestlandsfylkene som er oljeberørte, sier analysesjefen.

Budrunder

Også på Kvitfjell og Sjusjøen går hyttene unna, bekreftet eiendomsmegler Bente Holen Bergseng i Eiendomsmegler 1 på Lillehammer for en uke siden.

- Høsten og vinteren hittil har gått veldig bra. En del er solgt godt over prianstydning og overraskende mye skal ut nå, sa Bergseng til DN.

Bergseng selger hytter på Kvitfjell og Sjusjøen, hvor selv de dyreste hyttene har vært gjennom budrunder.

- Det er ikke nødvendigvis dagligdags. Det har vært en veldig bra sesong med formidabel høstferieperiode, sier eiendomsmegleren.

Samtidig fortale daglig leder Stein Plukkerud i Mosetertoppen Hafjell DN om «et fantastisk år» med god temperatur i hyttemarkedet.

- Vi hadde et veldig bra år i 2014, men det har toppet seg i 2015. Vi har solgt rekordmye: 67 tomter for over 120 millioner kroner.

Salg av fjellhytter i høst*

* Statistikken viser antall tinglyste salg av fritidsboliger, og gjennomsnittlig pris på disse, i månedene september, oktober og november. Det går ofte tid fra en eiendom blir solgt til den blir tinglyst, dermed er det solgt eiendommer i perioden som ikke kommer med i tinglysingsoversikten.

KILDE: Ambita

Se DNtv: Hvordan lykkes som gründer?

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.