Eiendomsmeglere vil være alene om å bestemme markedsverdien på boliger og presser takstmenn til å droppe verdivurderinger, ifølge Norges Takseringsforbund.

– Alle er livredde for levebrødet sitt. Av meglere får de beskjed: Slutter du ikke med verdivurderingen, blir du svartelistet, sier takstmann Knut-Anders Aase til Bergens Tidende. Aase er leder i Norges Takseringsforbund (NTF) i Hordaland. Han forteller at flere takstmenn føler seg presset til å utelate verdivurderinger i boligsalgsrapportene etter at det ble innført nye regler ved nyttår.

Forbrukerrådet har tidligere registrert at også takstmenn i Trøndelag, Vestfold og på deler av Sørlandet har sluttet å oppgi markedsverdien.

Hevder press virker koordinert

– Takstbransjen er satt under et veldig press, og angrepet virker koordinert. Takstmennene blir presset vekk fra rollen sin, og forbrukerne mister en viktig faglig og selvstendig kilde, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Christian W. Dreyer i Eiendom Norge avviser at det skjer noe koordinert angrep. Samtidig sier han at de lenge har hatt et uttalt ønske om å fjerne verdivurderingene fra takstrapportene.

– Meglere jobber i markedet hver eneste dag. Da er det naturlig at de kjenner utviklingen i markedet veldig godt og kan sette en riktig pris, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også:  «Bud på prisantydning og litt over vil ikke vurderes»


- Verre å selge en bolig enn å skille seg


Traff blink med ny annonseteknologi dnPlus (DN+)