- Januar og februar er normalt rolige måneder, men i slutten av februar og frem mot påske kommer rushet av alle som skal ha feriebolig til sommerferien, sier eiendomsmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling International.

Høy eurokurs skremmer ikke folk fra å kjøpe i Spania, Frankrike og andre euroland. Mange låner da opp penger i euro i utlandet, kjøper feriebolig i euro - og leier ut i euro. Dessuten kjøper mange sammen med familie og venner for å spare utgifter, opplyser Carlsen.

- Men det er ikke til å stikke under en stol at mange kjøpere har falt fra på grunn av oljekrisen. Vi merker at vi nå har langt færre kunder fra sørvestlandet og ikke minst Stavanger-området. De som ikke merker det, de lyver. Rimeligere ferieleiligheter går unna som før, det samme gjør de dyre eiendommene hvor det nå er mulig å prute betydelig. Derimot er det mellommarkedet som har bremset opp, sier megleren.

Han har inntrykk av at mange sitter på gjerdet og er redde for å miste jobben. Å skaffe feriebolig er ikke det første du gjør når arbeidsmarkedssituasjonen er som i dag, påpeker Agnar D. Carlsen.

Ferieboliger «under radaren»

- Det nytter imidlertid ikke å sitte og vente på at prisene skal bli enda lavere i Spania. For det blir de ikke. Men slik jeg ser det, er det kjøpers marked, og man kan gjøre gode kjøp spesielt i mellomsjiktet fra 300.000 euro og oppover til 700.000 euro. Mange som har sittet på disse boligene er blitt tvunget til å selge, fordi banken puster dem i nakken. Men de vil helst selge uten at naboen vet om det. Derfor går mange av disse boligene «under radaren», sier Carlsen.

Toppleilighet til salgs i Albir i Spania. Prisantydning: 220.000 euro - 2,1 millioner kroner.
Toppleilighet til salgs i Albir i Spania. Prisantydning: 220.000 euro - 2,1 millioner kroner. (Foto: Norsk Megling International)
 

En nyere trend er at familier og venner kjøper eiendom sammen og fordeler bruken i høysesong og andre ferieperioder. Utover disse tidene leies eiendommen ut til markedsleie. Leieinntekten dekker driftskostnader, skatter og avgifter, og bidrar også til å dekke av del av renteutgiftene på lån.

Samtidig betyr beliggenhet langt mer enn størrelse på boligen:

- Nordmenn er veldig opptatt av at det skal være enkelt og billig å komme seg dit. Direktefly teller mye. Vi ser også at man nå kjøper et sted for å være der - ikke for å vise det frem til andre. Dette gjenspeiler også den endrede markedssituasjonen, sier Carlsen.

Toscansk bondehus i Livorno i Italia. Prisantydning: 495.000 euro - 4,7 millioner kroner.
Toscansk bondehus i Livorno i Italia. Prisantydning: 495.000 euro - 4,7 millioner kroner. (Foto: Norsk Megling International)
 

- Prisene er gunstige sammenlignet med prisene før finanskrisen, og nye byggeprosjekter med fin beliggenhet settes i gang flere steder. Men vi merker som sagt at nordmenn er litt mer tilbakeholdne enn de har vært, legger han til.

Luksus går unna som aldri før

Christoffer Borg, som er daglig leder i Borg & Partners og har lang fartstid som norsk eiendomsmegler i Spania, har et annet syn på saken enn Agnar D. Carlsen:

- Jeg kjenner meg ikke igjen i at folk fra Stavanger-området ikke kjøper feriebolig. Vi har flere blant annet fra Stavanger, Bergen og Haugesund som den siste tiden har kjøpt bolig i høy prisklasse, sier han, og understreker at han snakker for Marbella-området. (Saken fortsetter under)

 

Han kan imidlertid være enig i at det er mellomsjiktet som går tråest hittil i år.

- Jeg har solgt ferieboliger i alle prisklasser, og jeg kan ikke huske at vi har hatt mer trykk i en januar-måned og så langt i februar enn vi har hatt i år. Ifjor var det helt stille i januar, så trykket i år har startet tidligere enn normalt. Men det stemmer at det er lav og høy prisklasse som er mest etterspurt. Luksusmarkedet går så det suser om dagen - det er mitt inntrykk, sier Borg til DN.

Han opplyser at antall boligtransaksjoner i Marbella-området i tredje kvartal ifjor lå 45 prosent over tilsvarende periode året før.

- Prisene har steget kvartal for kvartal, og lageret av gode boliger fortsetter å minke for hvert kvartal. Men jeg vil si at responsen fra det norske markedet er bedre enn noensinne - ikke minst i high end-markedet, sier Christoffer Borg.

Les også på DN.no:

Polarcus varsler milliardskrell

Han avslørte Bernie Madoff-skandalen - nå advarer han om tre nye pyramidespill

Swedbank-sjefen sparket

Se DNTV: - Ut av kroppen-opplevelse

-Ut av kroppen-opplevelse
01:43
Publisert:
 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.