Boligprisene i Oslo steg 2,8 prosent i januar, og en rekke markedsaktører Dagens Næringsliv har snakket med er overbevist om at oppgangen bare fortsetter.

Størst er presset på de aller minste leilighetene.

- Vi får nå en kraftig prisstigning på småleiligheter. Både fordi det er få slike boliger i markedet, og fordi det bygges lite i denne størrelsen, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

Ifølge landets to største eiendomsmeglerkjeder stiger minileilighetene i Oslo både mest prosentvis i pris, og går høyest over prisantydning målt i prosent.

- Det er voldsomme utslag vi ser her nå, presset på inngangbilletten er sterkt, sier Nymark, som mener trenden er tiltakende.

Les professor Hilde Bjørnlands kommentar:
Fallhøyde for boligprisene (DN+)


Småleiligheter, prosent over prisantydning

P-rom, salgssum i prosent over prisantydning, leiligheter i Oslo og Akershus.
Kilde: Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

- Knappheten er stor

- Knappheten på slike boliger er stor. Våre tall viser også at leilighetene både har høyest prosentvis prisstigning og går høyere prosentvis over prisantydning jo mindre de blir, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

Han mener også at trenden er tiltakende.

- Årsaken til dette finner man når man ser hvor mange som er på jakt etter den typen bolig. Betalingsviljen til foreldre som går inn i dette segmentet er stor. Det er mange om beinet og mange med i budrundene, og da stiger prisene kraftig, sier Halvorsen.

Nymark mener byggekrav gjør det helt umulig for utbyggerne å bygge nye småleiligheter innenfor en noenlunde fornuftig pris.

- Folk vil bo sentralt med god kollektivtransport og kort vei til studier, jobb og til kafeer. Dermed er de villige til å bo på færre kvadratmenter i en fase før man stifter familie. Når det er mange som ønsker det og det ikke bygges flere leiligheter, sier det seg selv at da blir det bare dyrere og dyrere, sier Nymark.

Ifølge Nymark viser tall fra Eiendomsverdi fra 10. februar at utbudet av Oslo-boliger generelt også har vært svært lavt sammenliknert med tidligere februarmåneder.

- Trenden kommer bare til å fortsette. Jeg venter ytterligere prisstigning, særlig på små leiligheter, sier Nymark.

Nymark peker på at presset på småleiligheten i første rekke rammer enslige, studenter og førstegangsetablerere.

Mener det bygges for stort

Samfunnsøkonom og boliganalytiker Mari O. Mamre i Ny Analyse mener det er en mismatch mellom hvem som flytter til hovedstadsområdet og hvilke boliger som bygges.

- Leilighetsnormen bidrar til dette. Den innebærer at det bygges uforholdsmessig store, og med dagens underdekning, veldig dyre boliger. Internasjonalt snakkes det mye om «affordable housing», boliger som folk har råd til. Det er spor av tilsvarende debatt i Oslo og Akershus, men fokuset har ikke vært tilstrekkelig til å gi særlig av praktiske politiske resultater, sier Mamre.

I tillegg peker Mamre på at lave renter medfører at kjøpemarkedet utvides nedover, gjennom at de marginale kjøperne - unge mennesker med relativt lave inntekter - får råd til å kjøpe leiligheter til rundt to millioner kroner.

- Med høye renter og lånekostnader ville disse måttet ta til takke med leiemarkedet. Disponibel inntekt for husholdninger i alderen 18-30 år, som utgjør en stor gruppe i Oslo, var i snitt 226.000 kroner i 2014. Da greier man muligens et boliglån på rundt drøye to millioner, og er henvist til de minste leilighetene, sier Mamre.

Les også:
- Markedet er ganske nødent på nye boliger  

Mener dette forslaget vil gi flere boliger i Oslo

Christian Ringnes vil bygge ni leiligheter på «Oslofjordens beste strandeiendom»

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.