Bruktboligprisene i Oslo har steget seks prosent hittil i år, viser tall som Eiendom Norge la frem tirsdag.

Les sakene:
Knallsterke boligtall: Sterkeste marspriser på et tiår
Sjekk boligprisene der du bor  

Frem til for et år siden hadde helt nye boliger i Oslo høyere kvadratmeterpris enn «pent brukte» boliger, som var bebodd i 1-5 år.

Men nå oppnår de nesten nye boligene de høyeste kvadratmeterprisene, viser ferske tall som DNB Eiendom har hentet ut fra Eiendomsverdi.

- Nå er prisene på helt nytt lavere enn nyere brukt, det er noe som sjeldent skjer. Det betyr at det er rimeligere å kjøpe helt ny bolig enn nesten helt ny. En av grunnene til dette er det historisk lave tilbudet av boliger i Oslo-markedet. Konsekvensen er prisdrivende budrunder som presser bruktboligprisene opp. Folk flest vil ha noe som er innflyttingsklart med én gang, sier Jørn Are Skjelvan, som er ansvarlig for DNB Eiendoms nybyggavdeling i Oslo, Asker og Bærum. 

Boligprisutvikling i Oslo fra 1. kvartal 2015 til 1. kvartal 2016:

Kilde: DNB Eiendom/Eiendomsverdi

- Bør se på alternativene

Er man ikke orientert godt nok i nybyggmarkedet kan man risikere å betale mer for en bruktbolig, enn en splitter ny bolig, etter at budrunden er gjennomført, advarer Skjelvan.

- Vårt råd til boligkjøpere er derfor at de bør se på alternativene i nybyggmarkedet der hvor de ser etter bolig, og går bruktboligen langt over takst er det sannsynlig at man har et godt alternativ i et nærliggende nybyggprosjekt, kanskje til og med rimeligere enn den brukte boligen, sier Skjelvan.

Pent brukte Oslo-boliger oppnådde i gjennomsnitt en kvadratmeterpris på 69.136 kroner i første kvartal, mens kvadratmeterprisen for nybygg og boliger brukt mer enn fem år var henholdsvis 62.462 kroner og 59.190, ifølge statistikken.

- Det er altså enda mer lønnsomt enn tidligere å vurdere nybygg. En utfordring for enkelte kan være overtagelse av boligen, da et nybygg ikke nødvendigvis er ferdigbygd ved kjøpstidspunktet. Men det kan være en lønnsom ventetid når du får en splitter ny bolig til lavere pris enn noe som allerede har vært bebodd, sier Skjelvan.

Allerede i februar kom rapporter om tidenes nyboligsalg på Østlandet.

- Vi sliter egentlig med å få inn nok i nyboliger for salg. Vi selger ut varelageret veldig fort. Hittil i år har vi 70 prosent flere salg enn på samme tid ifjor, sier Skjelvan.

Hvis man kun skiller mellom nytt og brukt, har nybygg fortsatt de høyeste kvadratmeterprisene, ifølge Skjelvan, som viser til tall DNB Eiendom har hentet fra Econ Nye Boliger.

I fjerde kvartal 2015 var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på brukte Oslo-boliger 57.000 kroner mot 66.100 kroner for nybygg, ifølge Skjelvan.

- Tvinges til å kjøpe litt eldre boliger enn før

Boliganalytiker Mari O. Mamre i Ny Analyse mener den sprikende prisutviklingen viser et klassisk eksempel på gjeninnhenting.

- Dette stemmer veldig godt overens med at det er de billigste bydelene som har steget mest det siste året. Mange er priset ut av både nyboligmarkedet og bruktmarkedet i de mest attraktive områdene. Dermed byr folk på de litt rimeligere boligene som de fortsatt har råd til, sier Mamre.

Hun tror den lave prisstigningen på nyboliger kan indikere at prisnivået nærmer seg et punkt, der folk merker at kjøpekraften ikke lenger strekker til.

- Folk tvinges lenger ut i bydelene og tvinges til å kjøpe litt eldre boliger enn før. Årsaken til at de nyeste brukte stiger mer enn eldre brukte skyldes trolig at de fremstår nyere og virker som et tryggere kjøp, dermed vil man slenge mer på bordet i budrunden, sier Mamre.

 

Les også:
Vill kamp om oppussingsobjekt: 63 prosent over takst, 30 på liste, 28 budgivere

Denne grafen får eiendomsmeglerne til å spå nytt boligprishopp

Sverre (2) og Haakon (3) fikk egen leilighet 


DNtv:

Supermosjonisten som går verdens lengste skiløp

BMW-test: - Et særdeles gunstig kjøp

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.