Hvert år bygges det 5-7000 færre boliger i Norge enn det er behov for, ifølge administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

– Det bidrar til et stort prispress i og rundt byene. Situasjonen er aller verst i Oslo, hvor det bygges 3000 boliger hvert år, mens behovet er 6000, sier Jæger.

Boligprisene i Oslo har vokst 9,9 prosent det siste året.

– De aller rimeligste boligene starter nå på nær 2,5 millioner kroner. Vanlige folk med vanlige jobber har snart ikke råd til boliger i pressområdene, sier Jæger.

- Kjøper opp småleiligheter i Oslo til blodpris

Jæger mener single folk med vanlig jobber og en inntekt på rundt en halv million kroner, ikke vil kunne kjøpe selv de de rimeligste boligene i Oslo når de låner fire ganger inntekten.

– Skal du få råd, må du i så fall spare opp egenkapital tilsvarende en hel årsinntekt. Det er i realiteten svært vanskelig for de fleste, sier Jæger

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at andelen familier med lav inntekt som eier egen bolig har falt med rundt ni prosent de siste ti årene.

– Nylig kunne vi lese i Dagens Næringsliv at profesjonelle investorer kjøper opp småleiligheter i Oslo til blodpris, fordi de tror at mangelen på boliger i byen vil gi fortsatt prisvekst. Vi kan ikke stå passive å se på at denne katastrofen utspiller seg, sier Jæger. 

- Politikerne er naive om de tror at prisene vil slutte å øke, uten at de endrer politikken. Dette er egentlig enkel økonomi: Tilbudet må møte behovet. Og akkurat nå bygges det altfor få boliger. For få ferdigregulerte tomter, trege planprosesser og myndighetskrav må ta hovedskylden for prispresset, sier Jæger.

Byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) i Oslo deler Jægers bekymring for prisnivået.

– Vi er bekymret for både prisutviklingen og andelen boliger som blir bygget fordi vi ønsker at Oslo skal være en by for alle. Dette er en av de viktigste prioriteringene for byrådet, sier Marcussen.

Marcussen minner om at byrådet er i ferd med å sette ned et boligvekstutvalg, som i løpet av sommeren skal komme med konkrete innspill til hvordan boligbyggingen kan økes.

– Det å få opp farten på boligbyggingen er komplekst, og handler ikke bare om regulering. Kanskje får vi noen innspill som vi kan følge opp mot slutten av året. Vi ser etter tiltak som vi kan gjøre på kort og lang sikt, sier Marcussen.

Marcussen mener det særlig blir viktig å få fart på de store utviklingsområdene, som Hovinbyen, der det kan bygges mange boliger.  

– Dette er komplekst, så det er viktig at man gjør tingene som faktisk øker farten på boligbyggingen. Vi må også passe på at vi ikke lager morgensdagens problemområder. Dette skal være gode bomiljøer også på sikt, sier Marcussen.

Treg byggestart

Både salg og igangsetting av nye boliger var lavere i første kvartal i 2016 enn i første kvartal 2015, viser en ny rapport som Prognosesenteret har utarbeidet for Boligprodusentenes forening.

Påsken var i 2016 i mars, mens den i 2015 lå i april, noe som er med på å forklare det negative avviket, ifølge Boligprodusentene.

Etter første kvartal ligger salget på landsplan fire prosent etter fjoråret, mens igangsettingen ligger hele 18 prosent etter fjoråret. Siste 12 måneder ligger salget og igangsettingen henholdsvis 10 prosent og 9 prosent over den foregående 12 måneders perioden.

I første kvartal hadde småhusmarkedet den største prosentvise nedgangen i salg. Salget av småhus ligger 16 prosent under samme kvartal i fjor. Leilighetssalget ligger én prosent under og salget av eneboliger ligger fire under.

– Det er først og fremst leilighetsmarkedet som har hatt en lavere igangsetting første kvartal i år sammenlignet med fjoråret, sier Jæger.

Les også:
Frykter prisgalopp gjør Oslo «ensrettet og kjedelig» dnPlus
Thomas Giertsen solgte huset for 21 millioner
Funkisperle selges igjen
Kjøpte én leilighet i uken i ett år 
«Pent brukte» Oslo-boliger opp 15 prosent på et år

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.