- Bankenes utlånspraksis er i ferd med å bli nok en faktor som demper økonomisk vekst, og som i så måte er med på å forsterke nedgangskonjunkturen i Norge, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelbanken Capital Markets.

I fjor sommer strammet Finansdepartementet inn på utlånskravene til boliglån.

Hensikten var dempe boligprisveksten, redusere risiko for boligprisboble og bidra til en mer bærekraftig utvikling i boliglånsmarkedet.

Kravene til bankenes motsykliske kapitalbuffer ble også ytterligere hevet i fjor.

- Veldig uheldig tidspunkt

- Det at bankene nå strammer inn kan bidra til en raskere avmatning i boligmarkedet enn ellers. Vi har observert at årsveksten i boligprisene har dabbet av. Så det at bankene nå strammer mer inn sammen med en generelt dårlig utvikling i norsk økonomi utgjør en fare for at boligmarkedet kan kjøles raskere ned enn frem til nå. Vi er redd for at avmatningen i veksten kan gå raskere enn Norges Bank ser for seg, sier Due-Andresen.

Tolvmånedersveksten i norske boligpriser, det vil si boligprisene sammenliknet med samme periode året før, avtok jevnt og trutt fra 8,7 prosent i februar i fjor til 4,4 prosent i februar i år. Sist måned kom det et oppsving, og prisene er nå 5,6 prosent høyere enn i mars 2015.

I Oslo har boligprisene steget 9,9 prosent det siste året.

Sjeføkonomen understreker at hun støtter ønsket om solide banker og boliglånskunder som faktisk kan betjene lånene sine, men frykter at den regulatoriske innstrammingen nå skjer for raskt.

- Det nye regelverket er bra, men det kommer på et veldig uheldig tidspunkt, sier Due-Andresen.

Negative renter neste sommer

I en fersk prognoserapport for utviklingen i norsk økonomi anslår Handelsbanken Capital Markets at styringsrenten blir negativ allerede i juni 2017, og at den blir satt ned ytterligere, til minus 0,25 prosent, mot slutten av 2017.

- Vi tror styringsrenten forblir negativ til slutten av 2019, da den settes opp til 0 prosent, sier Due-Andresen.

- Kanskje ikke bankene velger å sette ned boligrentene like mye som Norges Bank, fordi de vil beskytte sine marginer. Men vi tror bankrentene kommer til å følge etter styringsrenten, det har vi også observert i andre land, sier Due-Andresen.

Beste nominelle rente for boliglån nå ligger helt ned mot 1,85 prosent.

Ser svært lav risiko for boligpriskollaps

I prognoserapporten påpeker meglerhuset at forskning viser at det er store kostnader forbundet med å holde renten høy for å tøyle boligmarkedet.

- Dersom sentralbanken holder rentene høyere enn det resten av økonomien trenger rammer det hele økonomien med én gang. Det er langt farligere å holde renta for høy og dermed risikere å strupe økonomisk aktivitet og senke inflasjonsforventningene, enn det er å holde renta for lav og derved risikere boligmarkedskollaps, som uansett har en svært lav sannsynlighet, sier Due-Andresen.
 

Les også:
Mener det utspiller seg en katastrofe i boligmarkedet
Thomas Giertsen solgte huset for 21 millioner
Kjøpte én leilighet i uken i ett år 
«Pent brukte» Oslo-boliger opp 15 prosent på et år(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.