- Dét gir ikke akkurat noen prisdempende effekt, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i i Samfunnsøkonomisk Analyse til DN.

Samfunnsøkonomisk Analyse legger annenhver måned frem rapporten Econ Nye Boliger, som gir en oversikt over pris- og salgsutviklingen i boligprosjekter.

Mandag kom de nye tallene, som viste rekordhøyt salg av nyboliger på Østlandet: Rekordhøyt salg av nye boliger på Østlandet

De siste to månedene har det blitt solgt 3.247 nye boliger i Norge.

Dette er åtte prosent flere enn samme periode ifjor, og 15 prosent flere enn forrige tomånedersperiode. Det er fortsatt store regionale forskjeller. På Østlandet er salget rekordhøyt, mens salget på Vestlandet og Sørlandet er svakt.

Nær rekordsalg - igjen

- I Oslo og Akershus er det nær rekordsalg - igjen, og lagrene av nye boliger tømmes raskt. På Sørlandet og Vestlandet er salget svakt, men vi ser at salget har tatt seg opp noe i Stavanger - riktignok fra veldig lave nivåer, sier Bjørnstad.

Han er pessimistisk og tror det vil ta lang tid før nyboligsalget får fart på seg i oljekommunene:

- Prisfallet på bruktboliger har ikke vært så stort i disse områdene ennå. Bruktboligprisene må falle mer før nyboligsalget kan ta seg opp. Men selv om man må jobbe hardt for det, er det fullt mulig å selge nyboliger om dagen også i Stavanger. Gode objekter til fornuftige priser blir solgt, sier han.

Oslo topper fortsatt nyboligsalget.

Siden midten av februar er det solgt 1.845 nye boliger på Østlandet. Dette er 13 prosent flere enn både sist tomånedersperiode og samme periode ifjor.

For lav igangsetting

- Vi har aldri tidligere registrert like mange nyboligsalg ved april-tellingen. I Oslo ble hele 41 prosent av alle ledige boliger solgt siste tomånedersperiode. Og for tredje periode på rad finner vi det sterkeste salget i Oslo øst/syd med en salgstakt på hele 53 prosent, sier Roger Bjørnstad.

- Når også nyboliger nå rives vekk, sier det seg selv at prisveksten vil fortsette, bemerker han.

Men sjeføkonomen tror det vil bli svært vanskelig for boligbyggingen å holde tritt med den store etterspørselen.

- Igangsettingen er for lav, og vi har arealmangel i Oslo. Dette vitner om at prisveksten også på nyboliger vil øke, sier han.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på alle Oslo-boligene i statistikken er 66.600 kroner.

- Det er ingen utsikter til prisene vil falle med det første, sier Roger Bjørnstad.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Riggtallet faller

DN Ekspress: Asia-børser ned før nytt Japan-sjokk

Nå slår Cruz og Kasich seg sammen mot Trump

Se DNTV: Tips til hva du skal se etter på visningen

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.