Klokken 11 onsdag legger Eiendom Norge frem den landsomfattende bruktboligstatistikken for april.

Det siste tiåret har det vært nominell prisvekst denne måneden, mens de sesongkorrigerte prisene fikk en dupp i 2008 og 2011.

DNB Markets anslår at det var en sesongkorrigert prisoppgang på 0,2 prosent i årets april.

Meglerhuset mener det er verdt å notere seg to ting om utviklingen i boligmarkedet det siste året:

Det ene er en gradvis lavere veksttakt i boligprisene for landet sett under ett.

- I mars 2015 vokste boligprisene med 7,9 prosent årlig, mens marstallene i år viste en vekst på 5,6 prosent, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport onsdag.

- Begrensninger på tilbudssiden

Det andre er store regionale forskjeller i boligprisveksten.

- Utviklingen er sterkest i Oslo, med en årlig vekst på 9,9 prosent. Begrensninger på tilbudssiden bidrar trolig til å holde veksten oppe.  Boligbyggingen i Oslo har riktig nok tatt seg noe opp, men det bygges fortsatt for få boliger til å holde tritt med befolkningsveksten. I den andre enden av skalaen har vi Stavanger, der boligprisene har falt 6,7 prosent det siste året. Her er både befolkningsveksten og boligbyggingen på vei ned, ifølge rapporten.

Bruktboligprisene i Norge i april tidligere år:

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no.
Sesongkorrigering foretatt i forbindelse med marsstatistikken.

- Venter at boligprisveksten fortsetter å avta

DNB Markets venter at boligprisveksten fortsetter å avta, og samlet for året anslår det nå en oppgang på 4,4 prosent.

- Høyere arbeidsledighet og lavere inntektsvekst vil dempe etterspørselen etter boliger. Det er dessuten begrenset hvor mye mer rentene kan falle, og det er ikke sikkert at vi vil se samme positive etterspørselsimpulser fra renten fremover, som vi har gjort de siste par årene, skriver Strøm Fjære. 

DNB Markets tror imidlertid ikke på fall i boligprisene.

- Utviklingen blir mer moderat i april enn i mars

I mars økte boligprisene nominelt med 1,9 prosent. Sesongjustert økte prisene med 1,2 prosent etter en nedgang på 0,2 prosent i februar.

Dermed var årsveksten i mars 5,6 prosent, godt over Norges Banks anslag.

- Boligprisveksten svinger mye fra måned til måned og vi regner med at utviklingen blir mer moderat i april enn i mars. Vi tror vel ikke boligprisvekst har all verden å si for rentesettingen for øyeblikket, men skulle vi få like sterk vekst i april som i mars vil det nok øke bekymringen for effekten av ekstremt lave renter noe, skriver sjefanalytiker Eric Bruce i morgenrapporten til Nordea Markets.

- Har opplevd månedlige tilbakeslag

Norges Bank har lagt til grunn en gjennomsnittlig årsveksttakt på 4,1 prosent i andre kvartal.

- Det kan kanskje se litt lavt ut, sett i forhold til at årsveksten var på 5,6 prosent i mars. Men merk den månedlige volatiliteten som preger tallene.Det skal ikke mer til en noe forsiktig nedgang i april eller mai før Norges Banks anslag er innen rekkevidde. Og det er ikke helt utenkelig, siden vi har opplevd månedlige tilbakeslag ved flere anledninger det siste året; senest i februar, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i meglerhusets morgenrapport onsdag.

Les også:
- Boligeiere flest mindre sårbare for et boligprisfall
Disse boligene har steget 12,8 prosent på ett år
- Veksten vil fortsette i månedene frem mot sommeren
  Full fart opp til fem mill. dnPlus (DN+)

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.