I forslaget til revidert statsbudsjett foreslår regjeringen å gi kommunene mulighet til å frita fritidsboliger når de skriver ut eiendomsskatt.

Kommunen kan altså frita hytter for eiendomsskatt, selv om kommunen har eiendomsskatt på boliger.

Forslaget vil gi kommunene større fleksibilitet i utskrivingen av eiendomsskatt og legge bedre til rette for hytteutbygging med ringvirkninger for det lokale næringslivet, ifølge regjeringen.

- Lovendringen gir kommunene større fleksibilitet ved utskrivingen av eiendomsskatt, og kan bety at fritidseiendommer i noen kommuner fritas for eiendomsskatt, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

- Beskytter bolig- og hytteeiere

Men et bortfall er naturligvis avhengig av at kommunen faktisk fritar fritidseiendommene for eiendomsskatt, noe som kanskje er mindre sannsynlig i de aller fleste kommuner, mener Lothe.

-  Jeg synes forslaget er godt – gjennomgående benytter nok eierne av fritidseiendommer kommunale tjenester i hyttekommunen i mindre grad enn de fastboende, og hytteeierne har heller ikke stemmerett i hyttekommunen og kan derfor ikke påvirke skatten, sier Lothe.

Regjeringen foreslår videre at eiendomsskatten på boliger og fritidsboliger skal være på minstenivået på to promille det første året kommunen skriver ut eiendomsskatt på slik eiendom, også når kommunen har skrevet ut eiendomsskatt på annen eiendom tidligere.

- Slik er hovedregelen også i dag, men i dag er det slik at hvis kommunen har hatt eiendomsskatt på annen eiendom, for eksempel næringseiendom, kan kommunen bruke den samme satsen når de utvider eiendomsskatten. Hvis kommunen for eksempel har hatt 7 promille på næringseiendom, kan de etter dagens regler begynne på 7 promille ved innføring av skatten på bolig. Endringen er positiv, og beskytter bolig- og hytteeiere mot en brå innføring av eiendomsskatt, sier Lothe.

Frykter mer eiendomsskatt

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbud er mer skeptisk.

- Jeg er redd for at dette forslaget dessverre vil føre til mer eiendomsskatt i flere kommuner. Det skyldes at det vil bli enklere for kommuner å innføre eiendomsskatt når de slipper å taksere hyttene i kommunen, og bare kan basere seg på ligningsverdi. Man kan selvsagt håpe at noen kommuner vil fjerne hytteskatten, men det håpet er tynt, sier Geving.

Regjeringen foreslår at endringene skal tre i kraft fra 1. januar 2017.

Les alt om budsjettet på DN Direkte(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.