- Dette er bøllete og truende fremferd, sier styreleder Richard Becke i Heilo Vel.

Eiendomsutviklerselskapet Solon Eiendom med investor Tore Aksel Voldberg som hovedeier ønsker å bygge en syv etasjers boligblokk med 33 leiligheter på en parkeringsplass rett innenfor Ring 3 på Storo i Oslo. Parkeringsplassene er planlaget beholdt, men flyttes inn i kjelleren på det planlagte bygget.

Det er ingen diskusjon mellom partene om Solon Eiendom faktisk har veirett til tomten. Men for å få vedtatt en reguleringsplan for utbyggingen - og dermed få byggetillatelse - må Solon Eiendom få tinglyst veirett på den eneste veien som gir adgang til tomten.

Men beboerne i Heilo Vel, som omfatter Gunnar Schjelderups vei fra nummer 15 til 41, og er en av veiens eiere, ønsker ikke uten videre å gå med på å la Solon Eiendom bruke veien som anleggsvei.

- Vi ønsker at Solon Eiendom skal garantere for sikkerheten til myke trafikanter mens utbyggingen pågår og for veistandarden når utbyggingen er ferdig. Veien brukes av barn som skal til skole og barnehage og er ikke beregnet for store anleggsmaskiner, sier Becke, som ønsker et fysisk skille mellom anleggsmaskiner og fotgjengere.

- Nødt til å stadfeste rettigheten ved dom

I tillegg ønsker velforeningen at Solon Eiendom skaffer til veie erstatningsparkeringsplasser for parkeringsplasser som bortfaller i byggeperioden.

- Men Solon Eiendom på sin side vil ikke gi noen slike garantier, sier Becke.

Solon Eiendom har via advokat to ganger i løpet av våren sendt brev til hver enkelt av de 66 andelseierne og varslet søksmål mot den enkelte andelseier, hvis ikke kravet fra Solon Eiendom innfris.

Hvis beboerne ikke samtykker til tinglysing er utbyggerne nødt til å gå rettens vei, ettersom dette er det eneste Oslo kommune aksepterer, skriver Solon Eiendoms advokat i det siste brevet til andelseierne datert 29. april.

I tillegg skriver advokaten:

«Det påpekes at det kun er de som eventuelt nekter å gi samtykke som vil bli part i en rettssak. I en rettssak vil utbygger kun kreve at de saksøkte andelseierne dekker advokatkostnadene i saken.»

Solon Eiendoms advokat skriver at det ikke er mulig å inngå 66 ulike avtaler om samtykke, og dersom det skal inngås en avtale må det nedsettes en gruppe blant andelseierne som får fullmakt til å forhandle med Solon Eiendom. Advokaten ber andelseierne svare på om de går med på dette innen 30. mai.

- Forsøker å skremme og presse andelseierne

Tore Aksel Voldberg ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til styreleder og medeier i Solon Eiendom, Simen Thorsen.

- Vi ønsket å få til dette gjennom forhandlinger, men det er en utfordring å oppnå konsensus med 66 andelseiere, sier Thorsen.

Thorsen viser til at han vært i dialog med personen som sannsynligvis blir kontaktperson for komiteen, og har kommunisert at Solon Eiendom gjerne presiserer nærmere i en avtale både sikringstiltak og erstatningsplasser.

Thorsen viser også til at Solon Eiendom i møter med Heilo vel har lovet å gi 50.000 kroner til huskestativ, samt dekke kostnaden for reasfaltering av veien.

Tips oss om boligsaker!

- Sikkerhet for myke trafikanter skal selvfølgelig ivaretas. Dette kan vi selvfølgelig også ta med i en skriftlig avtale. Det har dog vært prematurt å konkretisere nøyaktig hvilke tiltak som gir den beste sikkerheten når vi kommer så langt. Foreløpig vet vi ikke hverken om eller hva vi får lov til å bygge, sier Thorsen.

- Dette koker ned til to ting: Solon Eiendom forsøker å skremme og presse andelseierne til å signere på at de skal få tinglyst en veirett, samtidig som de ikke ønsker å forplikte seg til noe som helst konkret over andelseierne i utbyggingsperioden fordi de vil unngå kostnader, sier Becke.

- Heilo vel er ikke bare en vanskelig nabo som hindrer sårt tiltrengt boligbygging i Oslo?

- Vi er klar over at det trengs boliger i Oslo. Vi er ikke ute etter å stoppe prosjektet, vi vil bare at utbyggeren skal bidra med et minimum for å redusere ulempene for oss under byggeperioden, sier Becke.

- På ingen måte et trusselbrev

- Det har ikke vært vår hensikt å opptre truende. Brevet var på ingen måte et trusselbrev, men saklig informasjon om mulighetsbildet til partene, samt hva vi dessverre blir tvunget til å gjøre dersom vi ikke får ordnet tinglysningen gjennom forhandlinger. Dersom noen har oppfattet brevet fra vår advokat som truende, tar vi selvkritikk for både ordvalget og at vi valgte å sende brevet fra en advokat istedenfor direkte fra oss som utbygger, sier Thorsen, som har tro på at saken løser seg på en god måte for begge parter.

Les også:
Trenger 5000 flere nye boliger i året
 
Blinker ut Oslo-tomter dnPlus  

 Rekordfå boliger til salgs 
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.