I Oslo har boligprisene steget 12,8 prosent det siste året.

Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi sier til Dagsavisen at boligprisene vil fortsette å stige, ikke minst i Oslo, selv ved mer boligbygging.

- Mange av de nye boligene vil bli kjøpt av gjeldfrie 50-åringer med millioner på bok, tror han.

- De får en mye bedre avkastning på pengene sine ved å kjøpe boliger de kan leie ut, enn ved å la pengene bli stående i banken, når rentene er så lave som nå. I Oslo blir nær en tredel av boligene solgt til spekulanter. Det er også mange rike mammaer og pappaer som kjøper bolig til barna, sier Krohn-Pettersen.

Får i pose og sekk

På landsbasis er det om lag 300.000 sekundærboliger, boliger som eies av andre enn dem som bor i dem, viser tidligere anslag. De nyeste tallene for Oslo, som er for 2014, viser at det er 61.525 sekundærboliger i hovedstaden, får Dagsavisen opplyst fra skatteetaten.

I dag får spekulantene i pose og sekk ved at boligprisene går opp samtidig som de har god avkastning på utleie. Slik Norsk Familieøkonomis sjeføkonom vurderer situasjonen, er det nødvendig med tiltak som svir på pungen for spekulantene, for å få til en endring som monner.

- Hvis vi virkelig vil hjelpe de unge i boligmarkedet, må vi skattlegge sekundærbolig hardt. Skatten må nok bli dobbelt så høy for at den skal få ønsket effekt, mener sjeføkonomen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.