Siden midten av april er det solgt 2.502 nye boliger på Østlandet. Dette er 36 prosent flere enn forrige tomånedersperiode, og 19 prosent flere enn samme periode i fjor.

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som ble publisert torsdag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter.

- Vi har aldri tidligere registrert like mange nyboligsalg i statistikkens historie. I Oslo ble hele 57 prosent av alle ledige boliger solgt siste tomånedersperiode, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Prishopp på Østlandet

På hele Østlandet utgjør salget siden april 34 prosent av boligene som har vært til salgs.

Dette er 7 prosentpoeng høyere enn både forrige tomånedersperiode og samme periode i fjor.

Det sterkeste salget i regionen er i Oslo vest/sentrum med en salgstakt på hele 60 prosent. I motsatt ende er Oppland med 13 prosent.

Det er nå 4.751 usolgte boliger i statistikken, mot 4.960 i april.

Nedgangen skyldes at 2.502 boliger har blitt solgt, mens 2.293 nye boliger blitt lagt ut for salg siden sist telling, ifølge Bjørnstad.

I gjennomsnitt koster boligene på Østlandet 52.000 kroner per kvadratmeter. Det er 2,2 prosent mer enn i april, og 5,0 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo vest/sentrum med 77.400 kroner. Oppland ligger lavest med 36.100 kroner.

Selvaag er både eiendomsmegleren og utbyggeren som har solgt flest boliger denne perioden, ifølge rapporten.

 - Store regionale forskjeller

På landsplan er det de siste to månedene solgt 4.174 nye boliger i Norge. Dette er 18 prosent flere enn samme periode i fjor, og 29 prosent flere enn forrige tomånedersperiode.

- Det er fortsatt store regionale forskjeller. På Østlandet er salget rekordhøyt, mens salget på Vestlandet og Sørlandet fortsatt er svakt, sier Bjørnstad.

Samlet sett utgjorde salget 25 prosent av boligene som var til salgs. Dette er fire prosentpoeng høyere enn samme periode i fjor, og fem prosentpoeng høyere enn i forrige raaport.

Salgstakten på Østlandet var hele 34 prosent. Nord-Norge og Midt-Norge hadde 22 prosent. Vestlandet og Sørlandet lå lavest med en salgstakt på henholdsvis 14 og 13 prosent. I Stavanger var salgstakten kun 10 prosent, mot 57 prosent i Oslo.

Statistikken omfatter 40.040 boliger fordelt på 1.574 prosjekter.

I juni var 12.718 av disse boligene usolgte. Beholdningen av usolgte boliger har dermed falt med 132 siden april.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er 47.600 kroner. Høyest ligger Oslo med 67.800 kroner. Dernest kommer Stavanger med 55.900 kroner. I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene om lag 53.000 kroner. I typiske distriktsfylker er prisnivået rundt 35.000 kroner per kvadratmeter.

Les også:
- Slik skapes et sterkt underliggende press i boligmarkedet

- Det er oppskriften på en boligboble

– Sterkere tro på at bolig er en magisk investering (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.