- Vi ser et eksepsjonelt nyboligsalg, særlig i Oslo. Nå er det en euroforisk stemning, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad  i Samfunnsøkonomisk Analyse til DN.

Samfunnsøkonomisk Analyse legger annenhver måned frem rapporten Econ Nye Boliger, som gir en oversikt over pris- og salgsutviklingen i boligprosjekter.

Torsdag kom de nye tallene, som viser at man aldri tidligere har registrert like mange nyboligsalg i statistikkens historie: Ny salgsrekord i nyboligmarkedet

Siden midten av april er det solgt 2.502 nye boliger på Østlandet. Dette er 36 prosent flere enn forrige tomånedersperiode, og 19 prosent flere enn samme periode ifjor.

I Oslo ble hele 57 prosent av alle ledige boliger solgt siste tomånedersperiode.

Har nådd kritiske verdier

Ifølge Roger Bjørnstad smitter spenningen i bruktboligmarkedet over på nyboligsalget, noe som er spesielt tydelig i Oslo-området.

- Det er stor etterspørsel og få boliger til salgs. Og når man når slike kritiske verdier, ser det også ut til at etterspørselen forsterkes. Det er en stor spenning i markedet. De nyboligene som er ute i markedet blir solgt veldig fort, sier Bjørnstad.

Den utviklingen man ser nå er helt eksepsjonell, gjentar han.

- Vi måtte dobbeltsjekke og trippelsjekke nyboligtallene for Oslo, for dette er langt unna hva vi har opplevd tidligere. At 57 prosent av alle ledige boliger er solgt siste tomånedersperiode er svært sterke tall, sier han.

Utviklingen bidrar definitivt ikke til å dempe prispresset i markedet. Likevel ser sjeføkonomen tegn som lover godt for fremtiden:

- Beholdningen av boliger til salgs har ikke sunket så veldig mye. Salgsutviklingen i nyboligmarkedet preger heldigvis også aktiviteten på nybyggersiden, og det lover godt. Men det bygges for få boliger, så ubalansen mellom tilbud og etterspørsel vil ikke bli borte med det første, sier han.

Budrunder på nyboliger

Mens det tidligere var listepriser på nesten alle nyboliger, ser Roger Bjørnstad en ny trend i markedet.

- Vi ser at en del meglere nå starter budrunder på nyboligsalg. Det er noe helt nytt - og en veldig naturlig utvikling, siden det er så stor rift om nyboliger i mange områder, sier han.

På landsplan er det de siste to månedene solgt 4.174 nye boliger i Norge. Dette er 18 prosent flere enn samme periode ifjor, og 29 prosent flere enn forrige tomånedersperiode.

Det er fortsatt store regionale forskjeller. På Østlandet er salget rekordhøyt, mens salget på Vestlandet og Sørlandet fortsatt er svakt.

Samlet sett utgjorde salget 25 prosent av boligene som var til salgs. Dette er fire prosentpoeng høyere enn samme periode ifjor, og fem prosentpoeng høyere enn i forrige raaport.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Advarer mot Facebook-oppskriften  

Oljekrise i Nigeria skaper «skrekkscenario» i oljemarkedet  

– Unge bør ta «uglamorøse» sommerjobber  

Industriveteran Eivind Reiten mener Statoil må kutte egne kostnader og ikke bare skvise underleverandørene: Tar oppgjør med Statoil dnPlus (DN+)

Betalte for bankens beste råd: - På 45-årsdagen til kona ifjor, økte lånet vårt med nær 2,5 millioner dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.