Siden midten av juni er det solgt 1.656 nye boliger på Østlandet. Dette er 34 prosent færre enn rekordsalget forrige tomånedersperiode, men hele 45 prosent flere enn samme periode i fjor.

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som ble publisert torsdag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter.

- Beholdningen av ledige boliger på Østlandet fortsetter å synke. I Oslo er boliglageret i ferd med å tømmes, skriver sjeføkom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Kun 505 ledige boliger

Salget på Østlandet siden juni utgjør 28 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er 11 prosentpoeng høyere enn samme periode i fjor. Salget er sterkest i Oslo øst/syd med en salgstakt på hele 60 prosent. Svakest er Oppland med 17 prosent.

 

Roger Bjørnstad. Foto:
Roger Bjørnstad. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
 

Salgstakt er antall boliger som er solgt i forhold til hvor mange som er ledige.

Det er nå 4199 usolgte boliger på Østlandet, mot 4.810 i juni. Nedgangen skyldes at 1.656 boliger har blitt solgt, mens 1.045 nye boliger blitt lagt ut for salg siden sist telling, ifølger Bjørnstad.

-  I Oslo er det kun 505 ledige boliger, hvorav det for 373 ikke er igangssatt bygging, skriver Bjørnstad.

De siste to månedene har det blitt solgt 3.087 nye boliger i Norge. Dette er 26 prosent færre enn tomånedersperioden før sommerferien, men 47 prosent flere enn samme periode i fjor, ifølge rapporten.

Prisene stiger

I gjennomsnitt koster nye boliger på Østlandet 51.600 kroner per kvadratmeter. Det er 3,8 prosent mer enn på samme tid i fjor. Høyest ligger Oslo med 68.400 kroner. Hedmark ligger lavest med 37.200 kroner. De høyeste Oslo-prisene finner man i Oslo vest/sentrum med 78.200 kroner.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken landet over er 47.500 kroner. I Stavanger er kvadratmeterpisen 55.800 kroner. I Tromsø, Bergen og Trondheim ligger prisene på om lag 53.000 kroner.

Etter prisoppgang også i feriemåneden juli, har bruktboligprisene her til lands steget 8,8 prosent det siste året. I Oslo har bruktboligprisene steget voldsomme 15,2 prosent på 12 måneder.

Færre igangsettingstillatelser

Antall igangsettingstillatelser til nye boliger gikk ned med 13 prosent fra juni til juli på landsbasis, viser byggearealstatistikk lagt frem av Statistisk sentralbyrå torsdag.

Igangsettingstallene varierer imidlertid en god del fra måned til måned. Den langsiktige trenden viser en klar vekst i antall igangsettingstillatelser til nye boliger helt siden november 2014, ifølge SSB.

I tidsrommet august 2015-juli 2016 ble det gitt igangsettingstillatelse til 33.700 nye boliger. Det er en økning på 20 prosent fra foregående tolvmånedersperiode, ifølge SSB.

Les også:
Ny rapport: Fire nye år med boligprisvekst

- Skal vi bygge boliger for en haug med hagesøkende barnefamilier som ikke ønsker å bo i sentrum?

- Klarer ikke å bygge seg ut av høyere boligpriser på kort sikt

Anbefalt fra DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:

Anders Auklands mentale tips før langløp
- Alle sliter med tankene sine på slutten av et langt løp, sier Anders Aukland.
01:03
Publisert:
 

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.